Prim Borcu Olan Bağkur’lu Çiftçilere Emeklilik İmkanı Geldi!

Emeklilik hakkı doğmuş ancak prim borcu nedeniyle emekli olamayan Bağkur’lu çiftçiler için Sosyal Güvenlik Kurumu ile Ziraat Bankası arasında aylık yüzde 1,28 faizle 48 ay vadeye kadar uzanan kredi imkanı için protokol gerçekleşti.

Mevcut durumda 708 bin tarım Bağkur’lu sigortalının olduğunu söyleyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, emekli sayısının ise 682 bin olduğunu açıkladı.

Yapılan protokole ilişkin açıklamalarda bulunan Sarıeroğlu, Kapsama giren Bağkur’lu vatandaşların, yaşlarını dolduran, prim gün sayısı dolmuş olan fakat prim borçlarını ödeyemediklerini için emekli olamayan tarım Bağkur’lusu olanları kapsadığını, söz konusu borçların ödenmesi halinde emekliliği hak edeceklerini, benzer şekilde doğum ile askerlik borçlanması yaparak emekliliğe hak kazanma şartlarına sahip olmaları gerektiğini söyledi. Hizmetlerini dolduran, emeklilik hakları olan tarım Bağkur’lu sigortalıları kapsama aldıklarını söyleyen Sarıeroğlu, Ziraat Bankası’ndan temin edilecek olan finansmanların emekli maaşları ile ödeneceğini, bunun önemli ölçütte kolaylık olacağını düşündüklerini söyledi.

“ 2 Defa Daha Uzatılabilinecek“

Yapılan protokolü çok önemsediklerini söyleyen TZOB Genel Başkanı Bayraktar ise, çok sayıda birikmiş sigorta prim borcu olan çiftçinin olduğunu, bu nedenle de emekli aylığına bağlanmayı hak edemediklerini bildiklerini söyledi. Yapılan işbirliğin mağduriyet gidereceğini söyleyen Bayraktar,tasfiye edilen borçlar ile sigorta primlerine ek olarak genel sağlık sigortası borcu, durdurulan sürelerin ihyası, askerlik ve doğuma ilişkin hizmet borçlarının da kapsama alınmasının çok isabetli bir karar  olduğunu, çiftçilerin aylık yüzde 1,28 faiz oranı ile 48 aya kadar uzanan ödeme imkanı sayesinde prim borçlarını ödeyebileceklerini, 3 ay süreli geçerli olan protokolün 2 defa daha uzatılabileceğini söyledi.

Bayraktar: Tarımdaki Sigortalı Nüfusun Artması Gerekiyor

Tarımdaki sigortalı nüfusunun artması gerektiğini söyleyen Bayraktar, tarımdaki kayıt dışı istihdamın azaltılması, sigortalı sayısının ise artırılması gerektiğini, bu nedenle de sigorta prim yükünün hafif olması gerektiğini söyledi.