Kredi Notu Düştü, Dolar Fırladı! 4 TL’yi Geçmez Denen Dolar 4,15 TL’yi Aştı!

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s’un (S&P)’nin Türkiye’nin kredi notu üzerine yaptığı açıklama Dolar’ı ateşledi. Açıklama sonrasında ilk etapta 4,12 Türk Lirası barajını aşan Dolar, gün içerisinde 4,16 Türk Lirası seviyesine kadar tırmandı.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu olan Standard & Poor’s’ (S&P) Türkiye’nin sahip olduğu kredi notunu düşürdü. Kredi notu için yapılan açıklama sonrasında Dolar, Türk Lirası karşısında adeta roket gibi yükselmeye başladı. İlk etapta 4,1235 Türk Lirası seviyesine kadar yükselen Dolar kuru, öğlen saatleri sonrasında yükseliş ivmesini de artırdı.

Geçtiğimiz günlerde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, para politikalarında sadeleşmeyi gündeme getirmiş, devamında da Dolar kuru 4,03 Türk Lirası seviyesine kadar gerilemişti. Dün 4,05 Türk Lirası seviyesine kadar gelen Dolar kuru, bu yükseliş sonrasında kademeli olarak yükseliş alışkanlığını devam ettirdi. 4,10 Türk Lirası seviyesine yaklaşan Dolar kuru, ağırlıklı olarak uluslararası piyasalarda Dolar’ın yaşadığı değer kazancı etkisiyle yükselmesini sürdürmüştü.

Türkiye’nin sahip olduğu kredi notunu ani bir şekilde düşüren Standard & Poor’s’un açıklaması sonrasında dolar kuru yükselme ivmesini hızlandırarak 4,12 Türk Lirası barajını geçti. Daha sonra kısa süreli bir gerileme yaşayan Dolar kurulu, öğlen saatleri itibariyle sert yükseliş alışkanlığına geri dönerek 4,1670 Türk Lirası seviyesine ulaştı.

Hafta başından bu zamana kadar geçen süreçte Türk Lirası yüzde 1,79 oranında değer kaybı yaşayarak, 24 adet gelişen ülke para birimleri arasındaki en çok değer kaybeden para birimi oldu.

Türkiye’nin Kredi Notu Neden Düşürüldü?

Standard & Poor’s’tan yapılan açıklamaya göre Türkiye’nin yabancı para birimleri cinsinden olan kredi notu BB seviyesinden BB- seviyesine, yerel para birimi cinsinden kredi notu BB+ seviyesinden BB2ye, kredi görünümü ise durağan olarak revize edildiği açıklanırken, yapılan bu işlemler için sebep olarak Türkiye’nin makro ekonomik dengesizlikler yaşaması, enflasyon görünümünün bozulması, Türk Lirası’nın hızlı değer kaybı yaşaması ve volatilite olarak gerçekleştiği ifade edildi.