ABD’den Finansal Alarm! Bono Yükselmesi Krizi Tetikleyebilir!

Amerika Birleşik Devletleri’nde Hazine Bono’larının sahip olduğu hızlı getiri yükselmesi, yatırımcıların iştahını kabarttığı gibi, olası bir finansal krizi tetiklemesi ile de korku yaratıyor.

ABD’de hazine bonoları, getirileri ile adeta dudak uçuklatıyor. Yatırımcılar, bu duruma sevinirken, birçok ülkenin sahip olduğu borsa ve para birimi, Dolar karşısında güç kaybetmeye devam ediyor. 2008 yılından bu yana kadar geçen süreçte ilk defa yüzde 3 seviyesinin üzerine geçen bono faizlerinin hem ABD ekonomisine, hem de uluslararası piyasalara bir fayda sağlamayacağını ifade eden analistler, olası bir ekonomik kriz için uyarıda bulunuyor.

2008 yılında yaşanan küresel kriz sonrasında ilk defa üç aylık ABD Hazine Bonoları’nın sahip olduğu getiri miktarı, S&P 500 Endeksi’nin kâr getirisini geçti. Bu durum, yatırımcıların yüzünü güldürüyor olsa da, analistler tarafından tehlike çanları çalınmaya başladı. Dünya finans piyasaları için adeta kilit taşı görevi gören hazine bonolarının 10 yıllık olanları da yüzde 3 olan psikolojik sınırı aştı.

Konu hakkında değerlendirme yapan, ünlü ABD merkezli bankalardan Morgan Stanley’in analistleri, 10 yıllık borçlanma senetlerinin sahip oldukları kârlılık oranlarının yüzde 3,05 seviyesinin üzerine çıkması, küresel piyasalar için çöküşün başlangıcı olarak konumlandırılacak.

DoubleLine Capital’in CEO’su Jeffrey Gundlach, piyasalarda bir çöküş yaşanmasının ve krizin kapıda olmasının korkuları güçlendirdiğini, kârlılık oranının yüzde 3 seviyesini geçmesinin büyük bir risk olduğunu ifade etti.

Orta ve uzun vadeli hazine bonolarının sahip oldukları kârlılık farını yorumlayan uzmanlar, bu farkın yatırımcılar açısından ABD ekonomisine verilen 10 yıllık borçlanma ile iki yıllık borçlanmanın eşit bir risk seviyesine sahip olduğunu, bu durumun da hem ABD ekonomisi, hem de küresel pyiasalar için büyük bir risk teşir ettiğini ifade ediyor.