Lagarda: Ekonomik Kriz Tekrar Yaşanabilir!

IMF‚de Başkan statüsünde görev yapan Christine Lagarde, küresel ekonomide yaşanabilecek krizler hakkında değerlemede bulundu. Lagarde, yaptığı açıklamada yeni bir ekonomik krizin yaşanabileceğinin de sinyallerini verdi.

Yakın dönemde açıklama yapan FED Başkanı Janet Yellen, ömrünün geri kalan kısmı içerisinde herhangi bir ekonomik kriz yaşamayacağını belirtirken, IMF Başkanı Lagarde, Hırvatistan Merkez Bankası ile ortak düzenlenen etkinlik esnasında, ekonomik kriz konusunda bahis açan Yellen’e, bazı döngülerin söz konusu olduğunu ve ekonomik krizin tekrar kapıyı çalabileceğini belirten bir cevap verdi.

Dünya genelinde yaşanan krizlerin, beklenmedik anlar içerisinde patlak vererek ortaya çıktığını belirten Lagarde, kendi görevlerinin finans sektörüne dair oluşan tehditlere karşı uyanık kalmak olduğunu ve ülkelerin Maliye Bakanlarını, bu tarzdaki ön görülere karşı uyarmak olduğunu belirtti.

Konuşmasında 2008 yılında yaşanan ekonomik krize de de Çin ve Hindistan gibi yüksek nüfus oranına sahip ülkelerine ekonomilerinde yaşanan büyümenin; emtia ve tarım ürünlerine olan rağbeti artırması ve aynı dönem içerisinde ABD’de taşınmaz mal piyasası sektöründe fiyatlarda düşüş yaşanması ile birlikte büyük sorunların ortaya çıktığını ve bir ekonomik kriz ile sonuçlandığını hatırlatan Lagarde, yaşanan bu kriz sürecinden sonra halen daha etkilerin devam ettiğini, bu yüzden hem Merkez Bankalarının, hem de Maliye Bakanlarının oldukça dikkatli ve özverili çalışmalar gerçekleştirmesi gerektiğini belirtti.