Başbakan Yardımcısı Şimşek Seçim Sonrası Yapılacak Çalışmaları Anlattı

Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, katıldığı TV programında Türkiye gündemine dair önemli açıklamalarda bulundu. Şimşek, Orta Doğu’da bir kaos yaşanmasına rağmen Türkiye’nin büyüme ortalamasının yüzde 5,7 seviyesinde olduğunu ifade etti.

Türkiye’nin son dönemlerde elde ettiği başarılar ile Avrupa ile aradaki farkın önemli ölçüde kapatıldığını ifade eden Şimşek, Türkiye’nin artık kendi uydusunu üreten, kendi hidroelektrik santrallerini üreten bir ülke konumunda olduğunu ifade etti.

Savunma sanayisi alanında Türkiye’nin dışa bağımlılığının yüzde 75 seviyesinden yüzde 40 seviyesinin altına kadar gerilediğini ifade eden Şimşek, veriler için IMF’yi işaret etti. Türkiye’nin en büyük harcama kaleminin eğitim ve sağlık alanları olduğunu ifade eden Şimşek, Türkiye’nin yüzde 5,2 oranında bir büyüme elde ettiğini, bu oranın Endonezya ile birlikte olan en yüksek büyüme oranı olduğunu, G20 ülkeleri arasında da Çin ve Hindistan’ın elde ettiği büyümeden sonraki en yüksek büyüme olduğunu, bu oranın Avrupa’daki tüm ülkelerden daha yüksek bir büyüme oranı olduğunu ifade etti.

Türk şirketlerin artık Dünya pazarında söz sahibi olmaya başladığını, bu şirketlerin büyük markalar içinden satın alımlar yaptığını ifade eden Şimşek, toplam dış borç miktarının milli gelir seviyesine olan oranının yüzde 53 düzeyinde olduğunu ifade etti.

Son dönemlerde hayata geçirilen emekli vatandaşlara iki bayramda ikramiye verilmesi, polislere, öğretmenlere 3600 gösterge sağlanması ve 65 yaş aylığının da 500 Türk Lirası’na çıkartılmasının maliyetinin 30 milyar Türk Lirası’ndan aşağıda bir maliyet yarattığını belirtirken, bu masrafların imar barışı ve vergide yeniden yapılandırma sayesinde telafi edilebileceğini belirtti. Aynı zamanda yeni dönemde bakanlıkların sayısının önemli şekilde azaltılacağının, kamunun küçültüleceğinin bilgisini veren Şimşek, gelir vergisi reform tasarısının uzun süredir mecliste beklediğini, bu tasarıda vergi artışı olmadığını, mevcut vergilerin tabana yayılmasının sağlandığını ve bazı vergi ayrıcalıklarının da sonlandırılmasının olduğunu, bu işlevin gerçekleştirilmesi ile birlikte vaatlerde önemli bir noktaya gelineceğini belirtti.