Avrupa’nın Hedefi IMF’den Kurtulmak!

Avrupa Komisyonu, iki farklı sebebin ışığında IMF’den kurtularak, Avrupa’ya özel bir IMF kurmayı düşünüyor. Komisyonun konu hakkındaki planlarının yıl sonuna kadar açıklanması hedefleniyor.

Avrupa bölgesi, Uluslararası Para Fonu (IMF)’den iki farklı sebepten dolayı kurtulmak istiyor. Devam eden süreçte ise Avrupa’ya özel bir IMF’nin kurulması bekleniliyor. Konu hakkındaki detaylı planın yıl sonuna kadar Avrupa Komisyonu tarafından açıklanması beklenirken, bu isteğin temel fikri olarak Avrupa İstikrar Mekenizması ESM’ye, ‘kurtarma paketleri’ kapsamında daha büyük sorumluluk ve denetim gücü vermeyi, gerekli fonun dağıtımı ve düzenlenmesi gibi görevlerin üstlenmesi ışığında ortaya çıkıyor.

Bahsi geçen bu olanın devreye sokulması ile birlikte Euro bölgesinde ortaya çıkabilecek herhangi bir mali çöküş aşamasında, ‘mali kurtarmaya’ ihtiyaç duyan ülke, IMF olmadan, bağımsız bir şekilde hareket edebilecek. Uygulamaya konulması sonrasında yapılacak birkaç kurtarma programından sonra ise Avrupa Birliği ile IMF arasındaki ilişkiler, dramatik bir hal alacak gibi gözüküyor.

Avrupa Birliği’ne üye olan ülkelerin liderleri, Euro bölgesindeki mevcut ilişkilerin daha derin bir hal almasını, bölgenin yaşanan ve yaşanabilecek şoklara karşı daha dirençli bir hale gelmesini hedefleyerek Avrupa’ya özel bir IMF’nin kurulmasını destekliyor.

Avrupa’da bölgeye özel bir IMF’nin kurulması, bazı ekonomistler tarafından da etrafta yaşanabilecek olan ani krizlere karşı Avrupa Birliği’nin şarjörü dolu tutmaya çalışması olarak yorumlandı. Dış güçler etkisinden tamamen arınmak isteyen Euro bölgesi, olası mali kurtarma durumlarında yaşanabilecek tüm sorunları kendi etrafında çözmeyi hedefliyor.