Alışveriş Merkezlerinin Ciroları Yüzde 17 Yükseldi

Alışveriş Merkezi ve Yatırımcıları Derneği (AYD) ile birlikte Akademetre Research’ın birlikte oluşturdukları bu yılın ekim dönemine ilişkin AVM’lerdeki Perakende Ciro Endeksi sonuçları açıklandı. Açıklanan sonuçlara göre bu yılın ekim dönemindeki ciro endeksi geçen senenin aynı dönemi ile kıyaslandığı zaman enflasyon arındırılmadan incelendiğince yüzde 16,9 oranında artış meydana geldi. Bu artışla birlikte de ciro 277 puan seviyesine tekabül etti. Metrekare verimliliği bazında en çok artış hipermarket kategorisinde meydana gelirken, en az artış yaşanan ise Teknoloji kategorisi oldu.

Türkiye Geneli Ortalama Metrekare Verimliliği 1.057 TL

Alışveriş Merkezlerindeki kiralanabilir alanlarda metrekare başına düşen cirolar bu yılın aynı döneminde 1.334 Türk Lirası, Anadolu yakasında 872 Türk Lirası olarak açıklandı. Söz konusu rakam ülke genelin ise ortalama 1.057 Türk Lirasına tekabül etti.

Geçen senenin ekim dönemi ile kıyaslandığı zaman alışveriş merkezlerindeki diğer alanlar kategorisinde yer alanlardaki metrekare verimlilikleri incelendiği zaman yüzde 25,2, giyim kategorisindeki metrekare verimliliği yüzde 17,7, yiyecek ve içecek kategorisinde yüzde 17,6, ayakkabı kategorisinde yüzde 7,2 teknoloji kategorisinde ise yüzde 3,9 oranında artış meydana geldi. Ekim ile eylül dönemlerinin kıyaslaması yapıldığı zaman ise ziyaret sayısı endeksinde toplamda yüzde 3 oranında düşüş meydana geldi.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan AYD Başkanı Hulusi Belgü, Alışveriş Merkezi Perakende Ciro endeksinin her ay bir önceki seneye kıyasla artış gösterdiğini, bunun sektör için mutluluk verici olduğunu, hem bayram alışverişleri hem de okul alışverişleri sayesinde geçtiğimiz ağustos döneminin çok verimli geçtiğini söyledi.