Amerikan Doları 4 Yıldır Yükseliyor: Doygunluk Seviyesine Ulaşmış Olabilir!

Amerikan Doları son dönemde aşırı değerlendi. Bu değerlenme yalnızca Türk Lirası karşısında değil, başta gelişmekte olan ülkeler olmak üzere hemen her para birimi karşısında gerçekleşti. Uluslararası piyasalarda Amerikan Doları’nın değerlenmesi tam 4 yıldır aralıksız olarak devam etmekte. Peki Amerikan Doları doygunluk seviyesine ulaştı mı?

ABD Dolar Endeksi uluslararası bir gösterge konumunda. Bu göstergeye göre 2012 yılı sonunda 80 puanda bulunan endeks; 2016 yılı sonunda 104 puan seviyesine çıktı. Bilhassa 2014 yılı ortalarından başlamak üzere yükselişe geçen ABD Dolar Endeksi; bir buçuk yıllık zaman diliminde yüzde 30 değerlendi.

Gelinen Nokta Son Olabilir!

Uluslararası fon kuruluşları ve piyasa uzmanlarına göre Amerikan Doları’nda gelinen nokta kısa ve orta vade için bir “son” niteliğinde olabilir. Amerikan Doları’nın hali hazırda doygunluk seviyesine ulaştığını düşünen uzmanların sayısı hiç de az değil. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de bilhassa son 2 aylık süreçte aşırı değerlenen Amerikan Doları’nın 2017 yılında endeks bazında daha ileri gitmesi beklenmiyor.

Ülkemiz özelinde Amerikan Doları’nın geleceği ise jeopolitik risklerin gerçekleşmesine bağlı. Suriye’de son yıllarda şiddetlenerek devam eden iç savaşın etkileri ülkemiz üzerinde baskı yaratıyor. Bilhassa turizm sektörü terör ve kaos ortamından olumsuz etkileniyor. Turizm sektöründeki kan kaybı 3 yıldır devam ediyor. Jeopolitik riskler yabancı yatırımcının da ülkemizden uzak durmasına neden oluyor.

Amerikan Doları’nın Türk Lirası karşısındaki artışının 2017 yılında daha kısmi olabileceği görüşü hakim. Özellikle Suriye’de geçtiğimiz günlerde devreye konan ateşkesin kalıcı olması durumunda doların geri çekilebilme ihtimali de söz konusu. Uzmanlara göre Amerikan Doları’na birikim yapanların kısa ve orta vadede kar fırsatını buldukları anda satım yapmaları faydalarına olabilir.