Ar-Ge Bütçesi 24 Milyar Liranın Üzerine Çıktı!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2016 yılına ilişkin Ar-Ge araştırmalarının sonuçlarını açıkladı.

Açıklanan verilere göre, geçen sene Ar-Ge harcamaları bir önceki yıl ile karşılaştırıldığında yüzde 19,5 oranında artış gösterdi. Bu artış ile birlikte Ar-Ge harcamaları 1 yılda 24 milyar 641 milyon TL’ye yükseldi. Söz konusu dönemde gayrisafi yurt için hasıla içindeki Ar-Ge harcamalarının payı ise yüzde 0,94’e tekabül etti.

Ar-Ge harcamalarında mali ile mali olmayan şirketler yüzde 54,2 oranı ile en büyük paya sahip oldu. Bunun devamında ise yükseköğretim yer aldı. Yükseköğrenimin payı ise yüzde 36,3’e tekabül etti.

Ar-Ge harcamalarının mali ve mali olmayan şirketler tarafından finanse edilen kısmı geçen sene yüzde 46,7’ye tekabül etti. Bunun devamında ise genel devlet yüzde 35,1 ile, yükseköğretim yüzde 14,4 ile, yurtdışı kaynakları yüzde 3,7 ile, yurtiçi diğer kaynaklar yüzde 0,1 ile takip etti.

Tam zaman eşdeğeri (TZE) kapsamında geçen sene toplamda 136 bin 953 kişi Ar-Ge personeli olarak istihdam etti. 2014 ile kıyaslama yapıldığı zaman TZE kapsamında Ar-Ge personelleri sayısında yüzde 12 oranında artış meydana geldi. Ar-Ge personellerinin sektörler itibari kapsamında değerlendirmesi yapıldığında zaman, TZE cinsinden toplam Ar-Ge personelinin geçen sene yüzde 53’lük kısmı mali ve mali olmayan şirketlerde yer aldı. Yükseköğretimde yer alan yüzde 38,4’e, kar amacı olmayan kuruluşların dahil edildiği genel devlet sektöründe yer alan ise yüzde 8,6’ya tekabül etti.

Toplam Ar-Ge personel sayısındaki TZE cinsinden kadın Ar-Ge personel sayısı yüzde 31,4’e tekabül etti.