Bahar Yağmurları Tarıma Yaradı!

Ülkemizin en çok tahıl üretiminin meydana geldiği şehirlerden biri olan Şanlıurfa, yağışsız geçen kış ve sonbahar mevsimlerinden sonra son zamanlarda meydana gelen yoğun yağışlar tarım sektöründe çalışan vatandaşlarda yüksek rekolte hedefi oluşturdu.

Tarım bölgelerinde ekilebilirlik olan sınıflandırma yapıldığı zaman Konya ve Ankara şehirlerimizden sonra 3. sırada yer alan Şanlıurfa şehrimizde, yüzde 36 oranında mercimek, yüzde 10 oranında buğday ve yüzde 11 oranında da arpa üretimi gerçekleşmekte.

Şanlıurfa’da hububat tarımı yaklaşık olarak 6000 metrekarelik alanda yapılmakta. Atatürk Barajı Şanlıurfa’da tarım sulaması için önemli ölçüde merkezi hale gelmiş durumda. Son zamanlarda meydana gelen yoğun yağışlardan sonra çiftçilerin yüzleri güldü.

Şanlıurfa iline bağlı olan Karahisar Mahallesi’nde arpa ve buğday üretimi yapan Ahmet Sel Anadolu Ajansına konuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Çiftçi Ahmet Sel, artık tarım sektöründen ümitlerin kesildiğini, yağışların tekrardan geri gelmesi ile birlikte umutlarının geri geldiğini, herkesin yüzünün güldüğünü söyledi.

Çiftçi Ahmet Sel, tarım için suya ihtiyaç olduğunu ve Şanlıurfa’da suyun olmadığını, gelen yağışların ekinlerin daha iyi hale geldiğini söyledi. Sezon bittikten sonra eskisi gibi iyi bir verim alacaklarını düşündüklerini belirtti.

Harran Üniversitesi (HRÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Ali Çullu, ülkemizin yarı kurak iklim bölgesinde yer aldığını, bu nedenle de en ufak bir yağmurun bile bizler için çok önemli olduğunu söyledi. Sulama yapılan bölgelerin sadece yüzde 20’lik bir orana tekabül ettiğini, geriye kalan yüzde 80’lik bölgenin yağmurlara bağlı olduğunu, yağışların artması ile elde edilen veriminde arttığını söyledi. İlerleyen dönemlerde yağışların azalacağını, sıcakların artacağını söyleyen Ali Çullu, bu nedenden dolayı verim kayıplarının yaşanacağını belirtti.