Çanlar İngiltere İçin Çalıyor!

İngilizlerin dünyaca ünlü saat kulesi Big Ben’in devasa çanları İngiliz ekonomisi için çalmaya başladı. İngilizlerin son yıllarda sürekli artan kamu borç stoku, Brexit süreci ile daha da hızlanarak artmaya devam edecek.

23 Haziran 2016’da yapılan referandumdan çıkan karar neticesinde Avrupa Birliği’nden çıkmak için hazırlıklara başlayan İngiltere’nin ekonomik göstergeleri her geçen gün kötüye gitmeye devam ediyor. Kamu borç stoku zaten alarm durumunda olan ülke, sterlinin hızla değer kaybetmesi ile daha da zor duruma düştü.

Kamu Borcu 2 Trilyon Sterline Yükselecek!

İngiltere Maliye Bakanı Philip Hammond tarafından geçtiğimiz hafta yapılan açıklamaya göre ülkenin gelecek yıllarda büyüme hızı düşecek. İngiltere Maliye Bakanı Philip Hammond; 2017 yılı için büyüme tahmini olan yüzde 2,2 seviyesini yüzde 1,4 seviyesine çektiklerini, 2018 yılı için ise büyüme tahmini düzeyi olan yüzde 2,1 noktasını yüzde 1,7’ye indirerek yeniden tayin ettiklerini açıklamıştı. İngiltere’nin gelecek dönemdeki sıkıntıları bu 2 yıl ile de sınırlı kalmayacak.

İngiltere’nin vergi gelirlerinin önümüzdeki 10 yılda hızla düşeceği ön görülüyor. Yatırımların da hız kesmesi beklenirken, kamu borcunun 2021 yılına kadar 2 trilyon sterlini geride bırakacağı tahmin ediliyor. Hali hazırda kamu borç stoku yönünden diğer Avrupalı ülkelere nispeten iyi durumda olan İngiltere, söz konusu tahminlerin gerçekleşmesi durumunda AB’den ayrılmanın bedelini ağır ödeyecek.

İngiltere ekonomisinin içinde bulunduğu bunalımdan kurtulamaması durumunda kamu borcunun; 2016 – 2017 döneminde yaklaşık 90 milyar sterlin, 2017 – 2018 döneminde takribi 165 milyar sterlin, 2018 – 2019’da ise 190 milyar sterlin daha artması öngörülüyor. Gelecek yıl kamu borcunun milli gelire oranının yüzde 85 seviyesine gelmesi beklenilen İngiltere’nin, bahse konu senaryo gerçekleşirse 2021 yılı sonunda kamu borç stokunun milli gelire oranı yüzde 100’ü geride bırakacak.