Esnaflardan Aylık 35.55 TL Kesilecek!

Esnaf Ahilik Sandığı kurulması ile ilgili düzenlemeyle birlikte esnaflar sandığa 1 Temmuz 2017’den sonra aylık olarak 35.55 Türk Lirası kadar prim ücreti yatıracaklar. İşyerini kapatmak isteyen vatandaşlar ise işsizlik maaşlarını 2020 yılı ve sonrasında alabilecekler.

TBMM Başkanlığına sunulan kanuna, yapılan düzenlemeye göre Ahilik Sandığı için işsizlik sigortası da eklenip, İŞKUR tarafından yönetimi sağlanacak. Sandığın net kazancı vatandaş ve devletten tarafından verilen prim ücretlerinden oluşacak. Ancak oluşabilecek açık durumunda devlet tarafından gerekli takviyeler yapılacak.

Sağlanan kazançlardan vergi ücretleri hariç kesinti yapılması söz konusu olmayacak. Damga vergisi haricinde her çeşit vergi, resim ve harçtan muaf olacak.

Esnaf vatandaşların işsizlik sigorta yaptırmasının zorunlu tutulduğu gibi aynı şekilde Ahilik Sandığı sigortası da yaptırmak zorunlu hale gelecek. 1 Temmuz 2017 tarihi itibariyle Ahilik Sandığı sigortası yaptırmak gerekecek.

Aylık 35.55 Türk Lirası

Esnaflar net kazançlarının yüzde 2 oranı kadar prim ödeyecek olup, bu prim aylık yaklaşık olarak 35.55 Türk Lirası ile 266.62 Türk Lirasında değişiklik gösterecek. Yatırılan her tutarın yarısı  kadar da devlet her ay maddi katkı desteği sağlayacak. Yani bu da takriben  17.78 Türk Lirası ile 133.31 Türk Lirası arasında değişen bir ücrete denk gelmektedir.

1 Temmuz’dan itibaren uygulanmaya başlayacak olan Ahilik Sandığı düzenlemeleri ile ilgili her ay ödenecek olan primleri Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan tahsil edilecek. Prim geciktirmesi, ödenmemesi durumlarında da yine SGK tarafından gerekli ceza işlemleri uygulanacak.

Primlerin Yüzde 15’i İŞKUR’a !

İflas ederek iş yerlerini kapatmak zorunda kalan esnafları tekrardan iş sahibi yapmaya yönelik programlar uygulanması, girişimcilik eğitimleri, mesleki yeterlilik kazanılması için eğitimler verilmesi için alınan prim miktarının yüzde 15’i  İŞKUR’a aktarılıp, destek sağlanması hedefleniyor.