Euro 4 Lirayı Gördü, Dolar Amansız Takipte!

Türk Lirası’ndaki eriyiş hız kesmeden devam ediyor. Euro ve Dolar karşısında hiçbir noktada tutunamayan Türk Lirası, değer kaybına birkaç gün mola verdikten sonra kaldığı yerden devam ediyor.

2016 yılını 3,52 seviyesinden kapatan dolar hali hazırda 3,77 seviyesine gelmiş durumda. Aradan geçen 10 günlük zaman diliminde dolardaki değerlenme 25 kuruşu buldu. Euro ise 4 lirayı görerek tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı.

Siyasi Belirsizlikler Dövizi Körüklüyor!

Dün Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde görüşülmeye başlanan Anayasa Değişiklik görüşmelerinin yabancı yatırımcının gözündeki algısının olumsuz olduğu görülüyor. 2016 yılının son çeyreğinden beri hemen her hafta ülkemizdeki yatırımlarından çıkış yapan yabancı yatırımcı, güvenli limanlara yönelme ihtiyacı hissediyor.

Borsa İstanbul’daki yatırımlarında satışa giden yabancı yatırımcının dolar ve Euro’daki yükselişte etkili olduğu belirtiliyor. Pek çok yabancı kuruluşa göre ülkemizdeki belirsizlik ortamı, döviz kurunun artmasındaki en önemli etken.

Gelişmekte olan ülke piyasalarının uzunca bir süredir negatif seyretmesi, Fed kararları ve ABD Başkanlık seçimini Donald Trump’ın kazanmasıyla açıklanırken; ülkemizin bahse konu ülkelerden negatif ayrışması ise kendi özelindeki riskler ile açıklanmaya çalışılıyor.

Komşu ülkelerimizde devam eden iç savaş nedeniyle turizm sektörü olumsuz etkilenmekte ve aralıksız 21 aydır ülkemize gelen turist sayısında düşüş yaşanmakta. Bununla birlikte 2016 yılı üçüncü çeyreğinde ekonomide gerçekleşen daralma, dördüncü çeyrekte de giderilemeyecek gibi. Zira dün açıklanan kasım ayı sanayi üretimi verileri, ekim ayına göre sanayi üretiminde bir gelişme yaşanmadığını ortaya koydu. Bu durum ekonomide herhangi bir düzelmenin yaşanmadığı şeklinde algılandı.

Saat 10:15 itibariyle serbest piyasada dolar 3,7650 lira seviyesinde işlem görürken, Euro ise 4 liranın bir miktar altına gevşedi. Euro kuru şu dakikalarda 3,9850 düzeyinde. Ekonomistlere göre kısa ve orta vadede dövizin geri çekilmesi beklenmiyor.