Eylülde Fiyatı En Çok Yükselene Karpuz Oldu

İstanbul Ticaret Odası (İTO) tarafından 2018 yılının eylül dönemine ilişkin İstanbul’da perakende fiyatı en çok artış gösteren ve en çok düşen harcama kalemleri açıklandı. Açıklanan veriler incelendiği zaman İstanbul’da fiyatı en çok artış gösteren harcama kalemi ise karpuz olarak açıklandı. Karpuz fiyatları eylülde yüzde 71,74 oranında yükseldi.

Verilere göre ağustos ayında perakende fiyatları İstanbul Ticaret Odası’nın Ücretliler Geçinme İndeksi’nde bulunan 242 üründen 134’ünde artış olmuştu. 12’sinde düşüş görülürken, 96’sında ise herhangi bir değişim olmadı.

Fiyatı En Çok Artan Karpuz

Aynı dönemde gıda harcamaları grubunda bulunan karpuzun fiyatında ise yüzde 71,74 oranında artış meydana geldi. Bu artışla birlikte eylül döneminde fiyatında en çok artış meydana gelen ürün karpuz olarak açıklandı. Karpuz’un devamında ise yardımcı okul kitapları yüzde 41,07 ile ikinci sırada, salça fiyatları yüzde 37,65 ile üçüncü sırada, domates fiyatları yüzde 30,20 ile dördüncü sırada, patlıcan fiyatları ise yüzde 29 ile beşinci sırada yer aldı.

Eylülde Fiyatı En Çok Düşen Elma

Gıda harcamaları yaş kuru sebze ve meyve grubunda bulunan elmanın fiyatı ise bu yılın eylül döneminde yüzde 29,60 oranında düşüş gösterdi. Bunun sonucunda ise eylülde fiyatında en çok düşüş yaşanan ürün elma oldu.

Fiyatlarında düşüş gözlemlenen diğer gruplar incelendiği zaman elmadan sonra limon fiyatları yüzde 16,01 ile ikinci sırada, kuru soğan fiyatları yüzde 12,24 ile üçüncü sırada, patates fiyatları yüzde 6,79 ile dördüncü sırada, erik fiyatları yüzde 5,33 ilce beşinci sırada bulundu.