Faturalarda Yeni Dönem Başlıyor! Borcunu Ödemeyene İlamsız İcra!

Tüketici Kanunu’nda yapılan değişiklik, vatandaşların canını çok yakacak gibi! Cep telefonu, bilgisayar, tablet gibi ürünler için şikayetçi olan vatandaşlar, bu düzenleme sayesinde mahkemeler ile uğraşmayacak iken, aynı zamanda elektrik faturası yüzünden hacize tabii tutulabilecek!

Geçtiğimiz günlerde mecliste kabul edilen torba yasa ile birlikte yürürlüğe giren bu uygulama ile vatandaşlar cep telefonu, bilgisayar, tablet gibi teknoloji ürünleri alışverişleri sonrasında yapacakları şikayetlerde mahkemeler ile uğraşmadan tüketici hakem heyetlerine başvuru yapabilmeleri adına parasal sınır 6 bin Türk Lirası’na kadar yükseltildi.

Aynı zamanda yapılan düzenleme ile birlikte elektrik, su ve telefon faturalarını ödemeyen kullanıcılara da, tüketici için şirketler ve bankalar tarafından hakem heyetine başvurmadan, direk olarak icra işlemine geçmenin de yolu açılmış oldu.

Yargıtay tarafından verilen karar göre, Telekom, telefon, elektrik, su şirketleri ve bankalar, tüketicilere 3 bin 600 Türk Lirası’nın altında olan uyuşmazlıklar için mahkeme kararı olmadan ilamsız icra yapamıyorlardı. Birkaç gün önce yapılan değişiklik sonrasında ise artık telefon, elektrik ve su şirketleri, 6 bin TL’nin altında olan alacaklar için tüketici hakem heyeti kararı olmadan da icraya gidebilecekler!

Konu hakkında açıklamalarda bulunan avukatlar, bu değişiklikler sonrasında şirketlerin ve bankaların, tüketicileri ödemedikleri faturalar yüzünden icraya verebileceklerini, Tüketici Kanunu’nda yer alan uyuşmazlık sınırının altında kalan her borç için bu uygulamanın gerçekleştirilebileceğini, ilamsız icra yapılabileceğini, bu değişiklik yüzünden 7 gün içerisinde borç ödemesi ya da itiraz yapabileceğini, itiraz sonucunda görülen davanın kabul edilmesi halinde ise hem mahkeme harcının, hem avukatlık ücretinin, hem de borcun vatandaşın üzerine kalacağını ifade ediyorlar.