Gültepe: 2018 Planlarımız Değişti, Tasarım Odaklı İhracatta Hedef Yüzde 5

Türk markaları ile tasarımcıları küresel vitrinlere çıkaran MBFWI’nin 12. Sezon açılışı hakkında açıklamalarda bulunan İHKİB Başkanı Mustafa Gültepe, Türkiye’nin ucuz hazır giyim üreticisi konumundan çıkarmak ve küresel moda endüstrisi merkezlerinden biri haline getirmek istediklerini, geçen sene toplamda 17 milyar dolar ile ülkenin en büyük ihracatçısı konumunda bulunduklarını söyledi.

Gültepe: 2018 Planlarımız Değişti

Net ihracat getirisi kapsmaında ülkedeki tüm sektörlerin açık ara önünde bulunduklarını söyleyen Gültepe, Türkiye’ye her sene 14 milyar dolar döviz kazandırdıklarını, böylelikle de ülkenin cari açığının kapatılmasında büyük etken olduklarını, Türkiye’nin hazır giyimde tedarikçisi kapsamında dünyada 5. Sırada yer aldığını, artık uzun vadeli hedeflere ulaşabilmek için düşük katma değerli üretim yapma ya da ihracat yapma gibi nedenlerinin kalmadığını, 2018 için yapacakları planlarının değiştiğini söyledi.

“Tasarım Odaklı İhracatta Hedef Yüzde 5”

Türkiye’nin hazır giyim markalı sektörünün ihracatında ortalama yüzde 10’da olduğunu söyleyen Gültepe, tasarım odaklı ihracatta ise dünyada yüzde 1 seviyesinin altında olunduğunu, istenilen hedef noktalarına çok uzak olunduğunu, Dört Dörtlük Eylem Planı kapsamında 4 senelik süreçte markalı ihracatta yüzde 25 seviyesine, tasarım odaklı ihracatta ise yüzde 5 seviyesine çıkmayı hedeflediklerini söyledi. Söz konusu hedefler kapsamında da MBFWI’nin büyük rolünün bulunduğunu söyleyen Gültepe, The Core ile MBFWI yeni tasarım ekonomisi yaratacaklarını, bunun sonucunda da ihracatlarını 9 milyar dolar yükselteceklerini söyledi.