Az Kazanandan Az, Çok Kazanandan Çok Vergi Alınmalı

İşçilerden alınan vergiler hakkında değerlendirmelerde bulunan Türk-İş Genel Başkanı Atalay, alınan vergilerin fazla olduğunu, aralık ayından bugüne kadar her ay fazladan 139 lira vergi ödemesi yapıldığını söyledi.

Söz konusu vergi oranlarının yüksek seyirlerde izlemesi nedeniyle çalışan kişilerin ocak döneminde almış oldukları maaşlarının aralık dönemine kıyasla çok fazla gerileme gösterdiğini söyleyen Atalay, işçiler ilk sırada yer almak üzere bütün çalışanların sene sonuna doğru ağır vergi yükünü omuzlarında fazlasıyla hissettiklerini, çalışanların vergi oranlarına hükümetten çözüm beklediklerini söyledi.

“Az Kazanandan Az, Çok Kazanandan Çok Vergi Alınmalı”

Anayasa’nın 73. Maddesine değinen Atalay, herkesin kamu giderlerini karşılamak suretiyle mali güçlerine göre vergi vermeleri gerektiğini, ancak bu maddeye rağmen çalışan herkesin olması gerektiğinden fazla vergi ödemekle yükümlü olduklarını, az kazanan kişilerden az vergi, çok kazanan kişilerdense çok vergi alınması gerektiğini, devletin bu politikayı uygulamadığını, az kazanan çalışanlardan diğerlerine kıyasla yükse oranlarda vergi ücreti tahsil ettiğini söyledi.

“Her Ay 139 TL Vergi”

Ülkemizde gelir ve kazanç üzerinden tahsil edilen vergilerin ortalama olarak üçte ikilik kısmının ücretli olan vatandaşların ödediğini söyleyen Atalay, bir işçinin sene başında net olarak 2 bin 500 TL maaş aldığını, haziran dönemine giriş yapmamızla birlikte bu ücretin 2 bin 403 TL’ye kadar gerilediğini, bunun anlamının ise işçi olarak istihdam eden vatandaşların aralık döneminden bugüne kadar her ay döneminde ek olarak 139 TL vergi ödemesi yaptıklarını söyledi. Doğrudan gelir ve kazanç üzerinden tahsil edilen vergilere ek olarak mal ve hizmet için de vergi alındığını söyleyen Atalay, asgari ücretin vergi haricinde tutulmasından memnun olduklarını fakat bu düzenlemenin yalnızca bekar olan asgari ücretli çalışanları kapsadığını, evli ve çocuklu olan vatandaşları da kapsaması gerektiğini söyledi.