İngiltere Brexit Sonrası İçin Türkiye Planları Yapıyor!

İngiltere’nin Türkiye ekonomisine olan ilgisi artıyor. Konu hakkında açıklamalar, Türkiye’de yer alan İngiliz Ticaret Odası (BCCT) Başkanı Chris Gaunt’tan geldi.

İngiliz Ticaret Odası Başkanı Chris Gaunt, Brexit müzakereleri ve Gümrük Birliği müzakereleri sonrasında, gündeme gelmesi ihtimaller dahilinde olan Serbest Ticaret Anlaşması (STA) için ilk çalışmaların Türkiye ile gerçekleştirildiğini ifade etti. İngiltere için Türkiye ekonomisinin elde ettiği başarılı büyüme performansı ve sahip olunan potansiyelin Birleşik Krallık için önemli olduğunu dile getiren Gaunt, İngiltere’nin Türkiye ile Serbest Ticaret Anlaşması için müzakerelere istekli ve hazır olduğunu ifade etti.

Türkiye’nin başarılı ve yüksek oranlı büyüme performansının İngiltere için önemli olduğunu, potansiyeli kaçırmak istemediklerini ifade eden Gaunt, hem bakanlık, hem de iş dünyası seviyesinde birçok ziyaretin gerçekleştiğini, Brexit’ın gerçekleşmesi sonrasında da elde edilen verimin korunması amacıyla ticari çalışma grubunun oluşturularak, iki ülke arasındaki ilişkilerin en iyi seviyeye getirilmesinin amaçlandığını belirtti.

Brexit süreci sonrasında Türkiye’nin İngiltere için yüksek bir öncelik taşıdığını ifade eden Gaunt,  Avrupa Birliği ile gerçekleştirilen müzakerelerin sonucunu bilmediklerini, iyi bir anlaşma çıkmasının önemli olduğunu, bu müzakerelerin sonuçlanmasına kadar Türkiye ile Serbest Ticaret Anlaşması yapılmasının zor olduğunu, Türkiye’nin Gümrük Birliği’nde kalacağına inandığını, İngiltere ile Türkiye arasındaki ilişkinin de Brexit süreci sonrasında netleşeceğini kaydetti.

Türkiye’nin bölgede yatırım fırsatları arayanlar için önemli bir konumda olduğunu dile getiren Gaunt, İngiltere’nin Türkiye’de yüksek profilde kalması gerektiğini ifade etti. Türkiye’nin üretim konusunda oldukça başarılı olduğunu, lakin bunu farklı ülkeler ve farklı markalar için gerçekleştirildiğini, Türkiye’nin küresel düzeye ulaştığını, kendi ürünlerini de küresel konuma getirmesi gerektiğini, sahip olunan kapasitenin buna fazlasıyla yeteceğini, değer zinciri hiyerarşisinde konumunu yükseltmesi gerektiğini ve katma değeri yüksek olan ürünlerin üretimine ağırlık verilmesi gerektiğini ifade etti.