İşsizlik Ne Kadar Geriledi?

Türkiye İstatistik Kurumu, Mart ayına dair işsizlik verilerini açıkladı. İşsizlik oranlarında gerileme olduğunu aktaran kurum, işsizliğin bir önceki döneme oranla gerileme olurken, yaş aralıklarında meydana gelen artış, hevesleri kursakta bıraktı.

Bir önceki dönemde yüzde 12,6 seviyesinde gerçekleşen işsizlik oranı, Mart dönemi içerisinde yüzde 11,7 olarak TÜİK tarafından kayıtlara geçirildi. Tahminlerin yüzde 12 civarında olduğu dönem içerisinde işsizliğin tahminlerden az bir şekilde gerçekleşmesi ise, 7 yılın zirvesi olan yüzde 12,6 seviyesinden düşüş olması, küçük de olsa bir umut verdi.

Dönem içerisinde tarım dışı işsizliik oranında yüzde 1,8 puanlık bir artış gerçekleşerek yüzde 13,7 seviyesine yükseldi. Genç nüfustaki işsizlik oranı yüzde 4,4 puanlık artış ile yüzde 21,4’e çıkarken 15 ila 64 yaş aralığındaki oranda yüzde 1,7 puanlık bir artış ile yüzde 12 seviyesi kayıtlara geçti. Mart dönemi içerisinde yaşanan bi istihdam artışları, son 5 dönemin en düşük genç nüfus işsizlik rakamı olan yüzde 21,4’ün kayıtlara geçmesine vesile oldu.

2017 yılının Mart döneminde, önceki döneme oranla 496 bin kişilik istihdam artışı olduğunu aktaran uzmanar, 27 milyon 489 bin kişinin istihdam edildiğini belirtirken, ülke genelindeki istihdam oranının yüzde 46,1 seviyesinde gerçekleştiğini belirtti.

Tarım sektöründe çalışanların sayısında 8 bin kişilik bir azalma meydana gelirken, tarım dışı sektölerde çalışan kişilerin sayısında da 503 bin kişilik bir artış meydana geldiği belirtildi. Yeni istihdam edilen kişilerin yüzde 18,5’inin tarım sektöründe, yüzde 19,4’ünün sanayi sektöründe, yüzde 7,3’ünün inşaat sektöründe, yüzde 54,8’inin ise hizmetler sektöründe olduğu kayıtlara geçti.