Mercedes’e Yüzde 10 TOKİ Zammı Yapıldı

1.5 ile 1.6 motor hacmine sahip olan ve güney Afrika’dan ithal ediliyor olan otomobillere, tüm vergilerin yanı sıra bir de yüzde 10 civarında TOKİ Fonu eklendi. Resmi Gazete’de yayımlanmış olan bu ilave vergiden etkilenmiş olan tek firma ise Mercedes oldu.

Almanya’nın en ünlü marklarından biri olan Mercedes, Türkiye’deki tüm satışlarının yüzde 40 civarını oluşturan C serisi sedan otomobillerini Güney Afrika’dan getirtiyordu. Yapılan bu düzenlemenin ardından getirilen ilave verginin, zam olarak yüzde 5 civarında bir oranla fiyatlara yansıması bekleniyor.

Konu ile alakalı basında yer alan haberlere göre, Güney Afrika menşeine sahip olan ve silindir hacmi 1500 ile 1600 cc arasında olan A. TR belgesine sahip otomobil ithalatına, mal, navlun ve sigorta bedeli (CIF bedeli) yüzde 10 civarında bir oranla Toplu Konut Fonu ödemesi alınacak. Bakanlar Kurulu tarafından alınmış olan “Bazı Ürünlerin İthalatında Ek Mali Yükümlülük Olarak Ek Toplu Konut Fonu Tahsili Hakkında Kararı” Resmi Gazete’de dün yayımlandı.

Yayımlanmış olan bu kararla, Türkiye ve Avrupa Birliği diğer ülkeler ile imzalamış olduğu serbest ticaret anlaşmalarında hükümlerin eşya ve ülkeler bakımından farklılık oluşturması neticesinde Türkiye’nin aleyhine oluşan tarife ve farklılıkların kaldırılması hedefleniyor. Söz konusu olan bu karar, 30 günün sonunda yürürlüğe girmiş olacak.

BMW, Ford, Mercedes, Volkswagen, Toyota, Nissan, Renault, General Motors gibi dünyaca ünlü otomobil markalarının fabrikaları Güney Afrika’da yer alıyor.  Fakat şuanda Türkiye’ye ithal edilen otomobiller için getirilecek olan ilave vergi yalnızca Mercedes – Benz Türk’ü etkiliyor.