Otomatik Ödemlerde de mi Faiz Ödüyoruz?

Günümüz dünyasının yoğunluğunu bir nebze azaltmak isteyen, yahut kredi kullanırken avantajlı faiz oranlarından yararlanabilmek için bankaların şart koşması ile bir çok vatandaş, faturalarının ödemelerini bankalara verdiği otomatik ödeme talimatları ile yapıyor. Gerek banka hesabından, gerekse kredi kartından yapılan otomatik ödemelere bankalar şimdiye kadar faiz yansıtmıyordu ancak Tüketici Başvuru Merkezi (TBM) Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, durumun böyle olmadığını ifade etti.

Kredi kartı otomatik fatura ödemelerinde faiz ödeniyor mu sorusuyla ilgili verilen cevap şu şekilde oldu:

Tüketici Başvuru Merkezi (TBM) Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, son zamanlarda bu konuda vatandaşlardan bir çok şikayet aldıklarını belirterek, bankaların otomatik ödeme talimatı aldıkları faturalar için müşteriye faiz yansıttıkları konusunda gelen şikayetlerin her geçen gün arttığını vurguladı.

Yapılan İşlem Hem Haksız Hem Hukuksuz!

Faturalarının otomatik ödenmesi için kullandığı kredi kartı üzerinden otomatik ödeme talimatı veren vatandaşın ekstrelerini detaylıca incelemediğini belirten Tüketici Başvuru Merkezi (TBM) Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, bankaların da bu durumdan istifade ederek fatura bedellerinin üzerine faiz yansıtarak müşteriden tahsil ettiğini söyledi.

Tüketicinin bilgisi haricinde olan bu uygulamanın haksız ve hukuksuz olduğunun altını çizen Ağaoğlu; sözleşmelerde dahi bulunmayan bir ücretin keyfe keder müşteriye yansıtılmasının doğru olmadığını vurguladı.

Tüketici Başvuru Merkezi (TBM) Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, otomatik ödemelerden bankaların herhangi bir yasal dayanak olmadan ücret talep edemeyeceğini ifade etti. Bankaların illa ki bu hizmet karşılığında bir kazanım elde etmek istemeleri durumunda bunu müşterilerinden yani vatandaştan talep etmemeleri gerektiğini belirten Ağaoğlu; aralarında protokol bulunan ve fatura bedellerini hesaplarına aktardıkları esas kurumlardan bu ücretin talep edilmesinin daha doğru olacağını ifade etti. Bankaların zaten fatura bedellerini müşteriden tahsil ettikten sonra hemen ilgili kuruma aktarmadığını ve arada geçen sürede gerekli kazanımı elde ettiklerini belirten Ağaoğlu; bir de müşteriye ek yük getirmenin hem yanlış hem de hukuksuz olduğunu ifade etti ve vatandaşların ekstrelerini dikkatli incelemeleri gerektiğini söyledi.