Otomotiv İhracatı Yüzde 22 Arttı!

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) raporundaki verilere göre bu yılın Ocak ile Ekim dönemleri arasında 2016 yılının aynı dönemine kıyasla ile otomobil üretimi yüzde 17 oranında artış gösterdi. Bu artış ile 1 yılda 1 milyon 380 bin 175 adet otomobil üretimi gerçekleşti.

Toplam otomobil üretimi ocak ile ekim ayları arasında üretimin tarihsel gelişimi kapsamında Türk otomotiv sanayinin en yüksek rakamı olarak kayıtlara geçti.

2017 yılının ocak ile ekim ayları arasındaki dönemde toplam pazar ise aynı düzeyde sabit kaldı. Toplam pazar seviyesi 736 bin olarak açıklanırken, otomobil pazarı ise yüzde 1 oranında gerileme yaşayarak 547 bine düştü.

Ticari araç grubu incelendiği zaman yine aynı dönemdeki üretim aynı seviyede sabit kaldı. Hafif araç grubu ise yüzde 1 oranında geriledi. Ağır ticari araç grubu incelendiği zaman ise yüzde 13 oranında artış meydana geldi. Ağır ticari araç grubunda meydana gelen söz konusu artış baz etkisinden kaynaklanıp,  2015 yılının aynı dönemi ile kıyaslandığı zaman üretimde ise yüzde 34 oranında düşüş meydana geldi. Yine aynı dönemdeki ticari araç pazarı incelendiğinde yüzde 2 oranında, hafif ticari araç grubu incelendiğinde ise yüzde 3 oranında artış meydana geldi. Ancak ağır ticari araç grubundaki pazar incelendiğinde yüzde 6 oranında düşüş meydana geldiği görüldü. Ağır ticari araç grubundaki meydana gelen pazar düşüşü son 2 yıllık süreçte yüzde 46 düzeyine çıktı.

Otomotiv İhracatı Yüzde 22 Arttı

2017’nin ilk 10 aylık döneminde toplam otomotiv ihracatı incelendiği zaman geçen yıl ile kıyaslandığında yüzde 22 oranında artış meydana geldi. Otomobil ihracatı da benzer şekilde artış gösterdi ve bu artış yüzde 34’e tekabül etti. Söz konusu dönemde toplam ihracat 1 milyon 103 bin adet olarak kayıtlara geçerken, otomobil ihracatındaki adet sayısı ise 769 bin olarak kayıtlara geçti.