TESK Başkanı Palandöken: Esnaf Sayısı 1 Milyon 689 Bin 848’e Ulaştı

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, temmuz ayından bugüne kadar toplamda 2 bin 315 tane esnafın faaliyete geçtiğini, ağustos ayı ile birlikte ülkemizdeki esnaf sayısının 1 milyon 689 bin 848’e ulaştığını söyledi.

Yazılı açıklamada bulunan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, geçen senenin ağustos döneminden bugüne kadar geçen sürede esnaf ve sanatkarların toplam sayısında 28 bin 564’lük yükselmenin meydana geldiğinin bilgisini verdi.

Son 1 aylık süreçte esnaf ve sanatkar sayısında 2 bin 315’lik yükselme kaydedildiğini söyleyen Palandöken, bunun sonucunda toplamdaki esnaf ve sanatkar sayısının 1 milyon 689 bin 848’e ulaştığını, iş yeri sayısında da artış olduğunu, iş yerinde geçen senenin ağustos ayından bugüne kadar toplamda 29 bin 851, 2017 temmuzdan bugüne ise 2 bin 598 artış göstererek 1 milyon 818 bin 224’e çıktığını söyledi. Palandöken, Türkiye genelinde  esnaf ve sanatkar sicilinde kayıtlı olan ve faaliyet gösterenlerin nüfusa göre yüzdesinin ise yüzde 2,12 olduğunu bildirdi.

İl nüfuslarına göre değerlendirme yapıldığı zaman en fazla esnafın bulunduğu şehrin Muğla olduğunu söyleyen Palandöken, sicile kayıtlı olanlar incelendiği zaman ilk sırada İstanbul’un bulunduğunu, İstanbul’da sicile kayıtlı olsan esnaf ve sanatkar sayısının 190 bin 186 olduğunu, İstanbul’un takibinde İzmir,  Ankara, Antalya ve Bursa’nın yer aldığını söyledi.

2017 Ağustos dönemince sicile kayıt yaptıranlardan meslek kolu olarak değerlendirmeye alan Palandöken, birinci sırada tescil ve büfe, bakkal ve marketlerdeki ticaretin, bunun takibinde lokantacılık, yemek ve içecek faaliyetlerinin, 3. sırada servis aracı işletmeciliğinin, 4. sırada kahvehanelerin, 5. sırada ise şehirlerarası yük taşımacılığının bulunduğunu söyledi.