Tüketici Güven Endeksi Azaldı, Genel Ekonomik Durum Beklentisi Arttı!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ağustos dönemi kapsamındaki tüketici güven endeksi verilerini açıkladı.

Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın birlikte çalışmalarda bulunduklarını anketin sonuçlarından hesaplanan tüketici güven endeksi verilerine göre; ağustos ayı döneminde temmuz dönemine göre yüzde 0,03 oranında düşüş meydana geldi. Bu düşüşün sonucunda temmuz döneminde 71,3 seviyesinde bulunan endeks ağustos döneminde 71,1 seviyesinde bulundu.

Hanenin Maddi Durum Beklentisi Endeksi

Hanenin maddi durum beklentisi endeks sonuçlarına bakıldığı zaman yine aynı dönemde aynı seviyede kendini korudu. Hanenin maddi durum beklentisi endeksi 91,9 değerinde oldu. Bu değerinde kendisini koruması gelecek 1 sene içindeki hanenin maddi durum beklentisinde bir önceki aya göre önemli ölçütte bir değişiklik yaşanmamasından kaynaklı oldu.

Genel Ekonomik Durum Beklentisi Endeksi

Genel ekonomik durum beklentisi endeksine bakıldığı zaman ise ağustos dönemi ile bir önceki ay karşılaştırıldığı zaman yüzde 2,3 oranlık artış yaşandı. Bu artış işe genel ekonomik durum beklentisi endeksi 97,9 seviyesinde oldu. Endekste artış yaşanması gelecek 1 sene içindeki genel ekonomik durumun çok daha olacağı beklentisi olan tüketicilerin oranının bir önceki döneme göre yükseldiğini göstermekte.

İşsiz Sayısı Beklentisi Endeksi

İşsiz sayısı beklentisine bakıldığı zaman ise ağustos ayında yüzde 2,6 oranında düşüş yaşandığı görülmekte. Bu düşüş ile 72,4 seviyesinde oldu. Yine önümüzdeki 1 senede işsiz sayısında azalma bekleyenlerin sayısında düşüş olmasından kaynaklı oldu.

Tasarruf etme ihtimali endeksi ele alındığı zaman ise yine yüzde 4 oranında düşüş yaşandı. Temmuz döneminde 23,3 seviyesinde bulunan bu endeks, ağustos döneminde 22,4 seviyesine düştü.