Türk Eximbank’tan Kur Riskine Önlem!

Türk Eximbank, reeskont kredileri hariç tutulmak üzere döviz cinsinden kullandırdığı tüm finansmanları ihracatçıların istedikleri döviz cinsinden vermeye başlayacak. Bu sayede de ihracatçıların Türk Lirası kullanımında maruz kaldıkları çifte işlem ile birlikte kur zararlarının önüne geçilmiş olacak.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım, 2 Mayıs 2018 tarihinde yürürlüğe giren Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 sayılı yapılan karar değişikliğinde, döviz kredileri direkt döviz olarak ya da kredi miktarının TL’ye dönüştürülmesi şartıyla kullanabileceğinin düzenlendiğini söyledi. Bu kapsamda da Merkez Bankası reeskont kredileri hariç olmak üzere döviz cinsinden kullandırılan kredilerin de döviz olarak ihracatçılara kullandırılabilineceğini söyleyen Yıldırım, bu sayede de kur zararlarının önüne geçileceğini aktardı.

500 Milyon Dolar Karşılığında Euro Cinsinden Kredi

Türk Eximbank, ihracatçılar işletme sermayesi finansmanı için aynı zamanda 5 sene vade yeni seçenek sağladı. Banka tarafından sağlanan bu imkan ile 6 aylık dönemlerde Euro cinsinden 10 taksit şeklinde geri ödemeli, toplamda ise 5 sene vadeli Euribor+%3,25 faiz üzerinden ihracatçı şirketlerin hizmetine sunulacak. Sağlanan imkan dilimler halinde devreye girecek ve 28 Mayıs itibariyle kullandırılacak. İlk aşamada ise 500 milyon dolar karşılığında Euro cinsinden finansman sağlanacak. Aynı zamanda bankadan dün yapılan açıklama kapsamında da, Irak, Suriye ve Libya’ya içlerinde oldukları durum sebebiyle bu ülkelere yapılan ihracatlarda 4 Ekim 2016 tarihinden önce kullanılan reeskont kredilerinin taahhüt kapatmaları için Merkez Bankası tarafından 12 aylık ek süre verildi.