Türkiye Ekonomisi Dengeleme Sürecine mi Giriyor?

Haftaya pazartesi günü (10.09.2018) açıklanacak olan büyüme verilerinin beklentileri şekil almaya başladı. Toplamda 15 ekonomistin katılım göstereceği anket kapsamında ikinci çeyrek beklentisi yüzde 4,5 ile yüzde 6,5 oranları arasında olması bekleniyor.

Haftaya pazartesi yapılacak olan anket kapsamında bu yılın sonuna ait büyüme beklentisinin yüzde 2,5 ile yüzde 4,7 arasında olması bekleniyor. Foreks’in toplamda 14 kurum ve banka analistleri ile gerçekleştirdiği anket kapsamında ise ikinci çeyrek döneme ait ortalama tahminler yüzde 5,04’e tekabül ederken, sene sonu tahminleri ise yüzde 3,54’e tekabül etti.

“Türkiye Ekonomisi Dengeleme Sürecine Giriyor”

Reuters ile gerçekleştirilen söyleşide 2018 2. Çeyrek dönemle beraber ekonomik aktivitelerde yavaşlama olduğunu söyleyen Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, yaşanan yavaşların asıl nedeninin Türkiye ekonomisinde dengeleme sürecinin başlamasının sonuçları olduğunu söylemişti.

Orta Vadeli Program kapsamında ise büyüme hedeflerinin hem bu yıl hem de önümüzdeki 2 sene boyunca yüzde 5,5 seviyesinde olması bekleniyor. Fakat yeni programın ise eylül döneminde açıklanması bekleniyor.

Türkiye ekonomisi zincirlenmiş hacim endeksi kapsamında bu yılın 1. Çeyrek döneminde geçen senenin aynı dönemine göre iç tüketim ağırlıklı olarak yüzde 7,4 oranında büyüme performansı gösterdi. Bu yılın geriye kalan sürecinde ise ekonomide meydana gelen yavaşlamanın çok daha belirgin hale dönmesi beklenirken, aynı zamanda çeyreklik olarak da daralmaların olması bekleniyor. Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi incelendiği zaman ise nisan döneminde yüzde 6,2 olarak açıklanmıştı. Büyümenin önce göstergelerinden olan söz konusu veri mayıs döneminde ise yüzde 6,4 ile beklentilerin üzerinde olmuştu. Ancak 2. Çeyrek dönemde tekrardan yavaşlama eğilimi göstermişti.