Türkiye’ye Nitelikli Sermaye Akışı Sağlanacak

Türkiye’ye nitelikli sermaye çekebilmek adına Hükümet tarafından yeni retim paketi devreye alındı, ayrıca uluslararası şirketler için de vergide kolaylık tanındı.

Güvenilir bir liman arayışında olan sermayeyi Türkiye’ye çekebilmek adına hükümet tüm imkânlarını kullanırken geçtiğimiz haftalarda hayata geçirilmiş olan yeni üretim paketiyle beraber yeni bir sayfa açılmış oldu. Söz konusu olan bu paketin vergi ayağında bulunan 10 adet hamle ile beraber iş gücü ve nitelikli sermayenin yeni limanı Türkiye olması planlanıyor.  

Vergi idaresi ve uluslararası şirketler arasında 5 yıllığına imzalanacak olan anlaşmalar ile kendilerini hem güvende hissedecek hem de şirketlerinin bölgesel merkezlerini Türkiye üzerinde kurarak vergi ödemekten muaf olacak. Fabrika inşaatlarından yatırım mallarına, yurt dışı hizmetlerinden sermaye şirketlerinin pay devirlerine varana kadar pek çok alanda yepyeni teşvikler yapılacak ve aynı zamanda vergi muafiyeti de söz konusu olan bu küresel yatırımcıların işini kolaylaştıracak.

Önemli 10 Hamle

Hayata geçirilen bu yeni üretim paketiyle birlikte vergi idaresi ile uluslar arası şirketler arasında 5 yıllık anlaşma imzalanacak, şirketler kurulurken verilecek olan mükellefiyetler elektronik ortamdan sağlanacak, kurumlar ve KDV vergisinden yap-işlet-devret sistemi istisna tutulacak, finansal kiralama konusunda söz konusu olan mallar temin edilirken tapu harcı haricinde hiçbir şekilde harç ücreti tahsil edilmeyecek. Ayrıca bölgesel merkezini Türkiye üzerinde kurmuş olan uluslararası şirketler kurumlar vergisinden de muaf tutulacak. Bir şirketin kuruluş maliyeti bin liradan 300 liraya kadar düşüş sağlanırken, veri analizi, yurt dışından mesleki eğitim alanında hizmet sağlayan tüm şirketler yine vergiden muaf tutulacak.

Fabrikaların inşa edilmesi, yurtdışı pazarlama, yatırım malları, sermaye şirketlerinde pay devirleri ve finansman olan şirketlerin yapmış oldukları kredi sözleşmelerinden de vergi tahsil edilmeyecek. Ayrıca tahkim yargılamaları gibi durumlarda hiçbir şekilde harç ödenmezken, finansal enstrümanlar da vergi üzerine yasalar önünde aynı duruma getirilmiş olacak.

Maliye Bakanı Naci Ağbal konu hakkında bir açıklamada bulunurken açıklamasında vergi alacağına dair yapılandırmada son başvuru tarihi 30 Haziran olduğunu ve vatandaşın bu fırsattan yararlanması gerektiğini ifade etti.