Vatandaşın Elektrik Satmasına Vergi Muafiyeti Komisyondan Geçti!

Geçtiğimiz hafta TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda evde üretilen fazla elektriğin satışı yönünde muafiyet verilmesinin onaylanmasını Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu Türkiye bölümü Yönetim Kurulu Başkanı Kutay Kaleli yorumladı.

Kaleli, açıklamasında çatı tipi elektrik üretim santrallerinin mekanik taşıyıcı aksama sahip olmaması, aynı zamanda hafriyat işlemi, tel çekme, çit dikme, güvenlik kamerası kullanma gibi ihtiyaçların olmaması sebebiyle biraz daha ekonomik olduğunu vurguladı. TBMM Plan ve  Bütçe Komisyonu’nun da binaların çatılarında ve cephelerinde kuracakları paneller sayesinde ürettikleri elektriğin fazlasının satışını yapmaları yönünde teşvik olması açısından getirilecek vergi muafiyetinin de onaylandığını belirten Kaleli, bu gelişme sayesinde Türkiye genelinde çatı tipi güneş enerjisinden elektrik üretime işlemlerinin yaygınlanşmasının beklendiğini ifade etti.

Türkiye’nin doğal kaynaklar açısından oldukça yeterli olduğunu ifade eden Kaleli, güneş enerjisinden elektrik üretimi için verimli bir yöntem olduğunu, yenilenebilir enerji kaynaklarının hem daha verimli, hem daha sürdürülebilir bir şekilde kullanılabilmesinin Türkiye’nin geleceği açısından önem taşıdığını, Türk vatandaşların da bu konu hakkında bilinçli bir davranış sergilemesini beklediklerini belirtti.

Çatıya Elektrik Üretim Sistemi İçin 2 Seçenek Var!

Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu Türkiye bölümü Yönetim Kurulu Başkanı Kutay Kaleli binaların çatı ve cephelerinden elektrik üretimi için iki farklı yöntem olduğunu ifade etti. Bu yöntemlerden bir tanesinin kurulumu yapacak olan firmaya vekalet vererek yapılması, şirketin de kurulum aşamasındaki tüm izinleri kendisinin halletmesi yönünde olduğunu ifade eden Kaleli, diğer yöntemin de bireysel olarak bölgelerinde hizmet veren elektrik dağıtım şirketlerine başvuru yaparak, işlemlerin halledilebileceğini ifade etti.