Yarın Benzine Zam Gelecek! Merkez Bankası’nın Müdahalesi Dövizin Ateşini Dindirmeye Yetmedi

Dövizde yaşanan hareketlilik ekonomi gündeminin birinci sırasındaki yerini koruyor. Dolar kurunun 3,80’e yaklaşması ve Euro’nun 4 lira sınırını geçmesi üzerine Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’ndan dövize dolaylı bir müdahale geldi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, döviz zorunlu karşılıkları tüm vadelerde 50 baz puan düşürüldüğünü açıkladı. Bu açıklamadan önce 3,79’un üzerine kadar çıkan dolar 3,75’e kadar geriledi. Bu seviyelerden tekrar toparlanan Amerikan Doları birkaç saat içerisinde tekrar 3,77’nin üzerine tırmandı. Dolar hali hazırda (15:35) serbest piyasada 3,7755 den işlem görüyor.

Merkez Bankası’nın açıklamasından evvel 4,07’ye kadar çıkan Euro ise açıklama sonrasında 3,97’ye kadar gevşedi. Bununla birlikte Euro da bu noktadan tekrar yükselişe geçti ve 3,9967 seviyelerine kadar çıktı.

Benzine Yeni Zam Bu Gece!

Dövizde meydana gelen hareketlilik 2 ayı aşkındır devam ediyor. Bu hareketlilik doğrudan petrol fiyatlarına ve dolayısıyla da yurtiçi akaryakıt fiyatlarına yansıyor. Petrol ve petrol ürünlerinde büyük oranda yurtdışına bağımlı konumda olan ülkemiz, dolarda meydana gelen artışlardan doğrudan etkileniyor.

Son 2 ayda benzine 3 kez zam gelirken, bu zamların kaynağı OPEC üyesi ülkelerin petrol üretim kısıtlaması anlaşması ve dolardaki aşırı değerlenme olarak gösteriliyor. Kasım ayı içerisinde 1 kez ve Aralık ayı içerisinde 2 kez zamlanan benzinin litre fiyatı, bu gece itibariyle 4. Kez zamlanmış olacak. Benzinin litre fiyatına toplamda 50 kuruşu aşkın zam gelirken, bu gece yapılacak zammın da 8 kuruş seviyesinde olması bekleniyor.

Bu geceden itibaren geçerli olacak benzin zammının akabinde Ankara’da 1 litre benzinin fiyatının 5 lira 30 kuruşa kadar çıkması bekleniyor. İzmir’de benzinin litre fiyatının 5 lira 26 kuruşa ve İstanbul’da da benzinin litre fiyatının ortalama 5 lira 25 kuruşa çıkması ön görülüyor.