Yasal Takip Nedir? Kara Listeye Neden Düşülür?

Nakit ihtiyacının hasıl olması sebebiyle günümüzde vatandaşlar kredi kartı kullanımı, kredi çekmek gibi yöntemlere başvurarak ekonomik sıkıntılarını çözüme kavuşturmayı hedeflemektedirler. Bu durum, nakit sorununun uzun süreli olması ve kredi ve kredi kartı ödemelerinin aksaması halinde büyük bir soruna dönüşebilmektedir.

Kredi kartı ve kredi ödemelerinin aksaması halinde bankalar tarafından hazırlanan dosyaların banka avukatlarına iletilmesi halinde başlayan süreç yasal süreç olarak tanımlanmaktadır. Bu süreç, kredi ödemeleri için 60 günün sonunda, kredi kartı ödemleri için de 90 günün sonunda başlamaktadır.

Kredi ve kredi kartı ödemelerinde meydana gelen aksamalar, bankalar tarafından belirli süreçlerin sonunda (30 gün, 60 gün, 90 gün gibi.) Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu ve Kredi Kayıt Bürosu’na bildirilmektedir. Bu aksaklıklar sürecinde bankalar mevcut borcunuza faiz uygulaması devam ederken, bankalar da sizin tarafınızdan ödemelerin yapılması adına tarafınıza SMS yolu ile, arama yolu ile, e-posta yolu ile ve yazılı tebligat yolu ile ulaşılmaya çalışılmaktadır.

Yaşanan bu sürecin sonunda eğer bankanız ile borç yapılandırma ya da borç kapatma yollarını seçmezseniz yaşanan süreç avukata intikal etmek ile birlikte mevcut borcunuzun üzerine bir de avukat dosya masrafı eklenecektir. Bu yüzden kredi ve kredi kartı borçlarınız için ödemelerin aksamamasına özen göstermeli, ödemelerinizi azami düzende gerçekleştirmeye çalışmalısınız.

Aynı zamanda yasal sürecin başlaması, halk tarafından ‚Kara Listeye Girmek‘ olarak tanımlanmaktadır. Kara listeye giren vatandaşlar 5 yıl süre ile herhangi bir bankadan kredi ya da kredi kartı talebinde bulunamazlar.