Yurt Dışına Doğrudan Sermaye Yatırımları Yükseldi

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) tarafından 2018 haziran dönemine ait finansal kesim dışındaki firmaların döviz varlık ve yükümlülük verileri yayımlandı. Buna göre finansal kesim haricindeki firmaların döviz varlık ve yükümlülükleri tablosu incelendiği zaman bu yılın mayıs dönemine göre 4 milyar 59 milyon dolar değerinde varlıklarda, 5 milyar 320 milyon dolar ise yükümlülüklerde azalma meydana geldi.

Yurt Dışına Doğrudan Sermaye Yatırımları Yükseldi

Net döviz porsiyon açığı incelendiği zaman 215 milyar 904 milyon dolar seviyesinde gerçekleştiği gözlemlendi. Söz konusu veri mayıs dönemine göre 1 milyar 261 milyon dolar azaldı. Aynı dönemdeki varlık dağılımlarına bakıldığı zaman mayıs ayına göre ihracat alacakları 281 milyon dolar, yurt içi bankalardaki mevduatlar ile 4 milyar 6 milyon dolar düşüş gösterdi ancak yurt dışına doğrudan sermaye yatırımları ise 234 milyon dolar yükseldi.

Yükümlülük dağılımları ise yurt içinden sağlanan nakdi krediler 4 milyar 457 milyon dolar, ithalat borçları ise 976 milyon dolar geriledi. Yurt dışından sağlanan nakdi krediler incelendiğinde ise 113 milyon dolar arttığı gözlemlendi.

Yükümlülükler vade yapısı olarak incelendiğinde aynı dönemde yurt içinde sağlanan kısa vadeli krediler bir önceki aya kıyasla 416 milyon dolar, uzun vadeli olanlar 4 milyar 41 milyon dolar geriledi. Ancak yurt dışından sağlanan kredilerde kısa vadeli olanlar gerilerken, uzun vadeli olanlar artış gösterdi. Gerileme 1 milyar 46 milyon dolar olurken, artış ise 183 milyon dolara tekabül etti.