Bankaların Kredi Faiz Oranları 2016

Ülkemizde birçok banka çeşitli kredi ürünleriyle finansal destek amaçlı veya diğer bankacılık faaliyetleri için hizmetlerini sürdürmektedirler. Sundukları krediler için faiz oranları uygulayan bankaların her birinin kredi faiz oranları farklılık göstermektedir.

Bankaların kredi faiz oranları 2016 yılı itibariyle ihtiyaç kredileri için biraz yüksek bir seyir izlerken, konut kredileri ciddi miktarlarda düşüşler yaşamıştır. Taşıt kredileri diğer kredilere nazaran daha ılımlı bir seyir izlemektedir.

İhtiyaç Kredisi Faiz Oranları

İhtiyaç kredileri için faiz oranları %0,99 gibi yüzdelerle başlamaktadır. %1,99’ kadar yükselebilen ihtiyaç kredileri bulunmaktadır. Birçok banka ihtiyaç kredilerinin faiz oranlarını müşterilerine özel olarak belirlemektedir. Kredi faiz oranlarının belirlenmesinde kredi notu veya müşteri skoru önemli bir yer tutmaktadır. İng Bank, Fibabanka, Yapı Kredi ve Finansbank gibi bankalar özellikle müşteri skoruna önem göstermektedir. Garanti Bankası da kredi notuna önem gösteren bankalardandır.

Konut Kredi Faiz Oranları

Konut kredileri için bankaların uyguladığı faiz oranlarının daha ılımlı olduğu belirtilmişti. Konut kredilerinin özellikle 2016 yılı Ağustos ayı içerisinde %0,80’lere kadar düştüğü söylenebilir. Genel itibariyle 24 aylık vade sürelerinde kredi faiz oranları %0,90’nın altında seyretmektedir.

En yüksek konut kredisi faiz oranıysa %1,20 gibi kredi faiz oranları içermektedir. Konut kredileri 120 aylık vade süreleri için %0,95 ve %1,20 aralığında müşterilere sunulmaktadır. 24 ay ve 60 arasındaysa %0,90 ve %0,95 aralığında faiz oranları uygulanmaktadır.

Taşıt Kredisi Faiz Oranları

Taşıt kredilerinin diğer banka kredilerine göre daha ortalama oranlar içermektedir. %1,04’ten başlayan faiz oranları içeren taşıt kredileri genel itibariyle 48 aylık  vadelerle tüketicileri karşılamaktadır. Taşıt kredileri ikinci el araçlar için genel itibariyle aynı oranlar içerse de bazı bankalar ikinci el taşıtlarda, sıfır km araç kredilerinden daha farklı faiz oranları uygulayabilmektedir.

Taşıt kredileri için belirlenen faiz oranları için üst limit %1,60 gibi oranlar olarak belirtilebilir.  Bankaların sunduğu kredi faiz oranları için detaylı bilgiyi, web sitelerinden edinmeniz mümkündür.