1472 Yerleşim Yerine Baz İstasyonu Kurulacak!

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığınca duyurusu yapılan yeni uygulama ile birlikte nüfusu 500 ve üzeri sayıya çıkamamış olan ve mobil iletişimi olmayan 1472 yerleşim yeri 4,5G hizmeti alanına girecek. Bahse konu köy yerleşim yerlerine baz istasyonlarının inşası için 13 Mart 2017 tarihinde ihale yapılacak. Bu ihalede 3 operatör yarış halinde olacak. Bu 3 operatör Turkcell, Vodafone ve Avea’dır.

Açıklanan haberlere göre, Evrensel Hizmet Yasası kapsamında, Haberleşme Genel Müdürlüğü ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun birlikte yürüttüğü çalışmalar ile birlikte,TÜİK veri tabanına kayıtlı olan GSM iletişimleri olmayan, nüfusu 500’den az sayıda olan, kırsal bölgelerde yer alan 1472 tane yerleşim alanı tespit edildi.

Ülkemizde mobil kapsama oranı nüfusa göre ilişkilendirildiği zaman yüzde 99’un üzerinde olduğu görülmekte. Coğrafi sıkıntılar ve fazla miktarda altyapı maliyetleri sebebiyle bazı köy yerleşim yerlerine işletmeciler aracılığı ile 4,5G sağlanamıyor.

Bu negatif durumu yok etmek için bütün giderleri Evrensel Hizmet Bütçesi aracılığı ile sağlamak üzere bahse konu köy yerleşim yerlerine 4,5G hizmeti getirebilmek için Mobil Haberleşme Altyapısı Olmayan Yerleşim Yerlerine Altyapı Kurulması Projesi hazırlandı.

Söz konusu Yerleşim Yerlerine Altyapı Kurulması Projesi kapsamında 4,5G hizmetinin sağlanması hedeflenerek 1. 472 köy yerleşim yerlerine baz istasyonlarının inşa edilmesi için 13 Mart 2017 tarihinde ihale yapılacak ve ihalenin bitmesi sonrasında işe başlama zamanında itibaren 36 ayda söz konusu çalışmalar bitmiş olacak. GSM operatörleri ( Turkcell, Vodafone ve Avea) inşa edilen tek bir baz istasyonu üzerinden hizmet verebilecekler.

Nüfusu 500 kişiye ulaşamamış ve bu zamana kadar hiçbir mobil iletişim hizmeti alamayan 1799 köy yerleşim yerinin kapsama bölgelerine dahil edilmesi amacı ile uygulanan proje de geçtiğimiz sene tamamlanmıştı.