Müjde! Açma-Kapama Ücretleri Tarih Oluyor!

Vatandaşı yakından ilgilendiren yeni bir gelişme yaşandı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından hazırlanan yönergenin Resmi Gazete’de yayınlanması sonrasında ödenememesi sebebiyle kesilen faturalardan alınan açma ve kapama ücretleri tarih olacak.

Aralarında GSM hizmeti, uydu yayını hizmeti, internet servis sağlayıcıları gibi birçok hizmetin yer aldığı işlemler için vatandaş faturasını ödeyemediğinde kesinti işlemi uygulanırsa, takip eden ayın faturasına yüklü miktarda açma ve kapama ücreti yazılıyordu. Bakanlık tarafından yapılan düzenleme sonrasında vatandaşlar artık ilk açma kapama işlemi için herhangi bir ücret ödemeyecek.

Türkiye’de toplamda 78 milyon adet mobil hat kullanıcısı ve 60 milyondan fazla da internet ve uydu yayını abonesi yer alıyor. Devlet tarafından yapılan düzenleme neticesinde, ödemelerinde aksama yaşayan kişilere uygulanan açma ve kapama ücretleri gelecek yıl itibariyle tarih olacak. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan tarafından yapılan açıklamaya göre, bahsi geçen uygulamanın 2018 yılının Mayıs ayı itibariyle yürürlüğe gireceğini, elektronik haberleşme sektörüne ilişkin tüketici yönetmeliğinde yapılan değişiklikler sayesinde vatandaşların açma ve kapama ücretleri konusunda koruma altına alındığını ifade etti.

Bahsi geçen yönetmelik değişikliğinin 2018 yılının Mayıs ayı sonrasında yürürlüğe girmesini planladıklarını ifade eden Bakan Arslan, yapılan değişiklikler kapsamında vatandaşın faturasını ödeyememesi halinde ilk açma ve kapama işlemi için bir ücret alınamayacağını, devam eden kesintilerde açma ve kapama işleminin uygulanması gerektiğinde ise vatandaşa en az 7 gün öncesinden bilgi verilmesi gerekeceğini, gecikme bedelinin bu vasıtayla aboneye bildirilmesi gerektiğini ifade etti.

Yapılan bir diğer düzenleme ise, son ödeme tarihi sonrasında faturaların ödenememesi sonrasında hizmet kesintiye uğrarsa, vatandaşlara hizmet duruş tarihi sonrasında bir hizmet bedeli de yansıtılamayacak.