2017 Aralık Kira Artış Oranı Belli Oldu!

Türkiye İstatistik Kurumu bugün 2017 yılı Kasım ayı enflasyon verilerini yayınladı. Yayınlanan veriler sonrasında da Aralık ayında ev sahiplerinin yeni sözleşme yapma aşamasında uygulayabilecekleri azami kira zam oranı belirli oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi bir önceki aya göre yüzde 2,02 oranında, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 13,91 oranında, bir önceki yılın Kasım ayına göre yüzde 17,30 oranında, on iki aylık ortalamaya göre de yüzde 15,38 oranında artış gösterdiği kayıtlara geçti.

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi’nin on iki aylık ortalamasını baz alarak hesaplanan kira artış oranı da Aralık ayı için belirlendi. Yapılan hesaba göre Aralık ayında imzalanacak yeni kiralama sözleşmeleri için artış oranı yüzde 15,38 oranında oldu.

Uygulanacak olan kira zam oranı, mevcut kira sözleşmesi biten ve yeni sözleşme yapan kişiler için geçerli olacak. Aynı zamanda ilk defa yapılacak kiralama işlemlerinde de mülk sahipleri bir önceki yılın üzerine kira artış oranını uygulayarak, yeni kiracı ile kiralama yapmak için anlaşma sağlayabilecek.

Kira Artış Oranı Nasıl Hesaplanır?

Kira artış oranı, bulunulan aydan bir önceki yılın aynı ayına kadar geçen on iki aylık süreçte geçerli olan on iki aylık enflasyon rakamının ortalaması baz alınarak hesaplanmaktadır. Bu oran, Kasım ayı içerisinde bin Türk Lirası tutarında kira ödenen bir konut ya da iş yeri için uygulandığında, zam oranı yüzde 15,38 olurken, zam bedeli 153,8 Türk Lirası’na denk gelmektedir. Bu hesaplamada Kasım ayındaki kira bedeli bin Türk Liraıs olan bir mülkün, Aralık ayı itibariyle kirası bin 153,8 Türk Lirası’na yükselmektedir.