Emlak Vergisinden Nasıl Muaf Olunur?

2017 yılı için Emlak Vergisinin ilk taksiti 1-31 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştiriliyor. 2017 yılı içerisinde bir konut satın alan kişilerin, 31 Aralık 2017 tarihine kadar emlak vergisi beyannamesi vermesi gerekiyor. Bundan dolayı oluşan vergi sorumluluğu ise 2018 yılında başlıyor.

Emlak Vergisi ödemekten muaf olmak yani diğer bir deyişle sıfır oran ile emlak vergisi ödemesi yapmak mümkün kılınıyor. Fakat emlak vergisinde muaf olabilmek için konut sahiplerinin bir takım şartları uygulaması gerekiyor. Avukat İsmet Yurteri, konu hakkında yöneltilen soruları cevaplayarak, yanlış olan uygulamalar nedeniyle vatandaşı fazladan ödeme yapmaması konusunda uyardı.

Emlak Vergisinden kimlerin muaf olabileceğini anlatan İsmet Yurteri, brüt alanı 200 metrekareyi aşmayan ve yalnızca bir konuta sahip olan kişilerden içerisinden, hiçbir geliri olmayan ev hanımları ve işsizlerin, engelli, gazi, şehitlerin yetim ve dulları, geliri SGK tarafından sadece Bağ-Kur ve Emekli Sandığından olanlar emlak vergisinde muaf olur.

Geçici olarak muaf tutulanları da açıklayan İsmet Yurteri, turizm tesislerinin ilk 5 yılı, geri kalmış bölgelerde hayat geçirilmiş olan sınai tesisler inşa edildiği ilk 5 yıl, doğal afet mağduru olanların ilk 10 yılı, fuar – sergi – panayır sahiplerine bu süre zarfı içinde, mesken amaçlı kullanılan daireler için ödenen vergilerin 4’te birinin ilk 5 yılı, serbest sanayi bölgesi ile sanayi, organize sanayi bölgesi ve küçük sanayi sitelerinde bulunan binalar, inşaatlarının bitiminin sona ermiş olduğu tarihi takip eden bütçe yılından beri 5 yıl gibi bir sürede emlak vergisinden geçici olarak muaf tutulur.

7020 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile beraber Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Yönelik Yasaya göre söz konusu olan vergiyi zamanında ödemeyen mülk sahipleri borcunu yapılandırabilecek ve faiz ödemeden geçmiş borçlarını ödeyebilme imkânı sağlanacak.

Ayrıca Avukat İsmet Yurteri, ilk taksit süresi bu ayın sonunda bitecek olan emlak vergisi için konut sahibinin bağlı olduğu ilçeye belediyesine giderek, emlak vergisi beyannamesini vermek gibi bir sorumluluğu bulunduğunu da hatırlattı.