Standard and Poor’s Türkiye’nin Görünümünü Negatife Çevirdi!

Ülkemizin 2016 yılının ikinci yarısından itibaren girdiği sıkıntılı ekonomik süreç, kredi derecelendirme kuruluşları tarafından olumsuz olarak değerlendirmeye devam ediliyor. 15 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleşen hain darbe girişimin akabinde durgunluk evresine giren Türkiye ekonomisine kredi derecelendirme kuruluşları anında not ve görünümü düşürerek cevap verdiler.

Kredi derecelendirme kuruluşlarından Fitch Ratings’den dün itibariyle açıklama bekleniyordu. Türkiye’nin notu ve görünümü hakkında açıklama yapması beklenen Fitch, beklenen açıklamayı haftanın son işlem gününde gerçekleştirmzken, açıklama gece yarısında geldi. Bununla birlikte dün akşam saatlerinde bir sürpriz yaşandı ve bir başka kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor’s Türkiye’nin görünümünü negatife evirdiğini duyurdu.

TCMB’ye Eleştiri Geldi!

Standard and Poor’s Türkiye’nin yabancı para cinsinden kredi notunu „BB“, yerli para cinsinden notunu „BB+“ seviyesinde teyit ettiğini deklare etti. Bununla birlikte S&P’den yapılan açıklamada ülkemizin not görünümünün ise „durağan“dan „negatif“e aşağı yönlü revize edildiği vurgulandı.

Ülkemizin not görünümünün indirilmesine sebep olarak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın yeterli derecede sıkılaştırma göstermemesi sebep olarak belirtildi. Türkiye’deki kur baskısının ve dolayısıyla da enflasyon riskinin giderek güçlendiği belirtilen açıklamada, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın bu durumu engellemek için aldığı önlemlerin yetersiz kaldığı açıklandı.

Merkez’den Cevap Geldi!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) dün akşam resmi Twitter hesabından dikkat çekici paylaşımlarda bulundu. Standard and Poor’s’un ülkemizin not görünümünü negatife çevirmesi ve buna neden olarak da TCMB’nin yeterli sıkılaştırma hamlelerini yapmamasını göstermesinin akabinde Merkez’in resmi twitter hesabından yapılan paylaşımlar S&P’ye cevap niteliğinde algılandı.

TCMB tarafından yapılan paylaşımlara göre; 10 Ocak’ta yüzde 8,3 seviyesinde olan ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti, uygulanan sıkı para politikası ile 27 Ocak itibarıyla yüzde 10,3’e yükseldi. Kur oynaklığının yüzde 24’den 18’e geldiğini belirten Merkez, sıkılaştırma politikasının başarılı olduğuna dikkat çekti.