Türkiye ile Rusya Arasındaki Karayolu Taşımacılığı Tekrardan Faaliyete Geçiyor

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Rusya ile Türkiye arasındaki karayolu taşımacılığının artık eskisi gibi devam edeceğinin müjdesini verdi.

Basına Rusya ile Türkiye arasındaki karayolu taşımacılığı ile açıklamalarda bulunan Ahmet Arslan, Ankara’da 8 Mayıs Pazartesi günü Türk-Rus Kara Ulaştırması Karma Komisyonu toplantısı yapıldığını, 2 yıl önce yaşanan uçak krizi ile Rusya ile aramızdaki ilişkilerin bozulması sebebiyle karayolu taşımacılığında da sorunlar yaşandığını, ancak artık bunların eski günlerde kaldığını, uçak krizi öncesinde olduğu gibi karayolu ile yapılan taşımacılığın devam edeceğini söyledi.

Türkiye ile Rusya arasındaki her konudaki ilişkilerin artık düzene girdiğini söyleyen Ahmet Arslan, ilk aşamada sürücü vizeleri konusu ile geçiş belgesi kotaları kapsamında konuların gündeme geldiğini belirtti.

Geçiş Belgeleri 16 Mayıs Salı Günü Kullanılmaya Başlanacak

Geçiş belgesi kotaları kapsamında da her iki tarafında olumlu yönde baktığının bilgisi aktaran Ahmet Arslan, sürücüler için vize kolaylığı kapsamında heyetlerin isteklerini sunduğunu, geçiş belgesi kotaları için de önemli ölçütte kararlara varıldığını söyledi. Geçiş Belgesi Kotaları için İstanbul’da 11-12 Aralık 2012 tarihlerinde yapılan Kara Ulaştırması Karma Komisyonu toplantısında Türkiye ile Rusya için belirlenen şekli ile korunacağını söyleyen Ahmet Arslan, belgelerin 16 Mayıs Salı gününde sonra kullanılmaya başlayacağını söyledi.

Rusya haricinde ilk sırada Kazakistan yer almak üzere Orta Asya ülkelerinde de karayolu taşımacılığının tekrardan faaliyete geçeceğini söyleyen Ahmet Arslan, ikili karayolu taşımacılığı için 8.000, soğutma üniteli karayolu taşıtları için 1000, üçüncü ülke karayolu taşımacılığı için 1.5000 ve transit karayolu taşımacılığı için ise 6.000 kota sayısı olacağını söyledi. Söz konusu kota sayıları 2012’de belirlenenle aynı olup, herhangi bir değişiklik yapılmadı.