Türkiye’nin İhracat Pazarına Uzak Doğu Ülkeleri Müjdesi!

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, her sene 3 milyar dolar değerinden fazla kanatlı et ve et ürünleri ithalatı gerçekleştiren Japonya’ya ihracatın önünde engel kalmadığını açıkladı.

Japonya’ya yapılan kanatlı et ihracatı hakkında açıklamalarda bulunan Ekonomi Bakanı Zeybekci, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı işbirliği ile çalışmalarda bulunduklarını, bu çalışmaların ardından artık Japonya’ya kanatlı et ihracatı için engel kalmadığını, tüm engellerin kaldırıldığını söyledi.

Tüm Engeller Kalktı!

Ülkemizin geçmiş senelerde muhtelif hayvan hastalıkları sebebi ile Japonya’ya kanatlı et ihracatını yapamadığını söyleyen Bakan Zeybekci, Japonya’nın kanatlı et ve et ürünleri kapsamında 3 milyar dolardan fazla ithalat pazarı konumunda yer aldığını söyledi.

Japonya’nın ülkemizden söz konusu ürünleri alması için 2014 senesinde Ekonomi Bakanlığının koordinasyonunda girişimlerine start verildiğini hatırlatan Bakan Zeybekci, 2015’ten bugüne kadar olan süreçte Japonya ile teknik müzakerelerin sürdüğünü, konunun ise  Japonya ile Ekonomik Ortaklık Anlaşmaları müzakerelerinde gündeme geldiğini söyledi.

Hedef Pazar Çeşitliliğin Artırılması!

Japonya’nın ada ülkesi olduğunu, bu sebepten ötürü hijyen uygulamaları ile gıda güvenliği kapsamında dünyanın gıda konusunda en hassas ülkelerinden biri olduğunu söyleyen Bakan Zeybekci, Japonya’nın ülkemiz için meşeli kanatlı eti ithalatının yasaklarını kaldırmış olması ile Türkiye için çok önemli olduğunu, önemli bir referans anlamına geldiğini, bu kapsamda da Japonya pazarında bulunabilmek için çalışmaların hızlı bir şekilde ilerlediğini söyledi. Diğer bir yandan ise Japonya pazarına giriş yapmamız demek diğer Uzak Doğu ülkeleri için de bir fırsat olduğunu söyleyen Bakan Zeybekci, pazar çeşitliliğini ve pazar payını artırmayı hedeflediklerinin bilgisi aktardı.