Ek Vergiye Rağmen ABD’ye Demir Çelik İhracatı Yükseldi!

Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) tarafından yapılan açıklama kapsamında Kurban Bayramı tatilinin de etkisi ile birlikte toplamda 12 birliğin ağustos dönemindeki gerçekleştirdiği ihracatta yüzde 4 oranında düşüş meydana geldi. Bu düşüşle de birlikte ihracat geliri 997 milyon dolar seviyesine geriledi.

2018 Ocak ile ağustos dönemleri arasında Egeli ihracatçıların yaptıkları ihracatta yüzde 16 oranında artış oldu. Bu ihracattan elde edilen gelir 8 milyar 714 milyon dolar olurken, özellikle de demir çelik ürünlerde yapılan ticaret performansı dikkatleri çekti.

Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği aracılığıyla gerçekleştirilen ihracatta ağustos döneminde geçen senenin aynı dönemine kıyasla yüzde 49 oranında artış meydana geldi. Bu artışla da elden edilen gelir 123 milyon 360 bin dolar seviyesine çıktı. ABD Başkanı Donald Trump’un bütün çelik ve alüminyum ürünlerinde aldığı ek vergi kararına rağmen bu ülkeye Ege’den gerçekleşen demir çelik ürünlerinin ihracatında ise yüzde 63 oranında artış oldu. Büyük oranlı artışın sonucunda elde edilen gelir ise 2 milyon 844 bin dolar seviyesine ulaştı.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan EİB Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, geçen senenin ağustos döneminde 1 günde ortalama olarak 40 milyon dolar değerinde ihracat gerçekleştiğini, söz konusu bölgeden senenin ağustos döneminde günlük bazda 45 milyon dolar değerinde ihracat gerçekleştiğini, ağustos döneminde 22 iş gününde toplamda 996 milyon dolar değerinde ihracata ima atıldığını, tatil sebebiyle iş günü kayıplarının olduğunu, eğer böyle bir durumla karşılaşmasalardı 1 milyar 180 milyon dolarlık daha ihracattan gelir elde edeceklerini ve yüzde 13 oranında ihracat artışına ulaşmış olacaklarını söyledi.