Borsa’da Kasım’ın İlk Haftasında Neler Olacak?

Geçtiğimiz hafta Borsa İstanbul’da oldukça hareketli günler geride kaldı. Türk Bankaları’na ABD’den ceza kesilme iddiası ve Alman Bankaları’nın Türk şirketlere sunduğu kredileri daraltma stratejisi gibi sahte haberler, borsadaki oynaklığın temelini oluşturdu.

ABD ile yaşanan vize krizi sonrasında Dolar, Türk Lirası karşısında hızlı bir değer kazanmış, 3,5 Türk Lirası’nın üzerine çıkarak yatay bir seyir izlemeye başlamıştı. Devamında gelen ve adeta spekülatif bir etki yaratmanın hedeflendiği ABD’nin Türkiye’den 6 bankaya ceza kesme haberleri, Dolar’ın ani bir tırmanış yaşamasına ortam yarattı. Hafta başı itibariyle de Alman bankalarının Türk şirketlerine sunduğu kredilerde daraltma yapacağı iddiası, Dolar’ın ve Euro’nun ani yükselişler yaşamasına ortam yarattı.

Cumartesi günü ise İspanya’nın Katolanya yönetimini feshetmesi ile birlikte Euro’da sert düşüşler yaşandı. Euro, Türk Lirası karşısında, diğer para birimlerine nazaran en çok değeri kaybetti.

Hafta içerisinde yaşanan gelişmelerde yükselen faiz oranları ile birlikte döviz kurlarının baskılanması beklentileri olmasına rağmen, Dolar’ın Türk Lirası karşısındaki yükselişi amansız bir şekilde devam ediyor. 3,85 ve 3,91 Türk Lirası seviyelerini direnç konumu olarak işaretleyen dolar kuru, geri çekilme aşamalarında ise 3,75 seviyesini destek olarak belirlemiş durumda.

Avrupa Merkez Bankası’nın geçtiğimiz hafta içerisinde yaptığı bilanço açıklamasında, varlık alımı klasmanında yarı yarıya düşme oranı da Türkiye’de Euro’nun kısa süreli bir değer kaybı yaşamasına ortam yarattı.

Kasım’ın İlk Haftasında Hangi Veriler Takip Edilecek?

Kasım’ın ilk haftası olan 30 Ekim Pazartesi ile başlayan hafta içerisinde hem Türkiye’den, hem de Avrupa’dan merkez bankaları için toplantı sonuçları beklenecek. Bölgelerde yaşanan siyasi aktivitelerin borsa ve döviz kurları üzerinde ciddi bir etki yaratması beklenirken, Türkiye’nin ABD, Almanya ve Avrupa Birliği ile olan ilişkilerinin bu kurlar üzerinde önemli bir etkisi olacak. Aynı zamanda hafta içerisinde belirlenmesi beklenen Yeni FED Başkanı’nın Dolar kuru açısından önemli olduğu bilinir iken, üçüncü çeyrek için yayınlanmaya başlayan bilançolar da hafta içerisinde borsaya ve döviz kurları da yön verecek gibi gözüküyor.