7 Şirket İstanbul’a Olan Uçuşları Durdurdu!

Dünya genelinde ün salmış ve neredeyse dünyanın her yerine uçuşu bulunan 7 havayolu şirketi, İstanbul’a olan uçuşlarını durdurdu.

İstanbul’a olan uçuşları durduran havayolu firması sayısı 7’ye ulaştı. Bu firmaların 5 tanesi Avrupa firması iken, iki tanesi de Amerika kıtasından İstanbul’a uçuş yapan firma oldu. Avrupa firmaları arasında Air France, Iberia, Swiss, Alitalia, Austrian yer alırken, Amerika’dan gelen uçuşlardan durdurulanlar arasında Air Canada ve Delta yer aldı.

Air France, 2018 yılının Mart ayı itibariyle İstanbul’a olan uçuşlarını alt markası olan Joon’a aktarma kararı aldı. Diğer firmalar tarafından da benzer kararlar alınırken, bayrak taşıyıcısı olarak adlandırılan firmaların İstanbul’a olan uçuşlarını durdurması, oldukça olumsuz bir gelişme olarak yorumlanırken, hem marka, hem de güvenlik açısından bayrak taşıyıc şirketlerin uçuşlarını kesmesi, Türkiye’ye seyahat planı yapan yüksek gelir gruplarındaki kişiler için oldukça olumsuz bir hava yaratıyor.

Ana sebepler arasında Türkiye’ye seyahat etmek isteyen kişilerin azalmasını ve THY’nin sahip olduğu rekabet avantajını gösteren firmalar, bu sebepleri öne sürerek Türkiye’ye olan uçuşlarını durdurmaya başladı. Pegasus CEO’su Mehmet Nane ise, Türkiye taşımacılarının bir başarısı olarak konuyu yorumlarken, İstanbul’a olan talebin düşmesini de teyit etti.

2015 yılındaki taşımacılık rakamlarına bakıldığında firmaların İstanbul’a taşıdıkları yolcu sayısı 11 milyon 972 binin üzerinde kalırken, bu rakam 2016 yılında 7 milyon 705 bin seviyesine, bu yıl ise 7 milyon 150 bin seviyesine kadar geriledi.