TİSK, Türk-İş’in Teklifini Yüksek Buldu! Asgari Ücret Desteği Devam Edecek Mi?

100 Türk Lirası tutarındaki asgari ücreti desteğinin 2018 yılında da devam etmesi isteniliyor.!

Asgari Ücret Tespit Komisyonunda, işverenleri temsil eden Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) ile işçileri temsil eden Türk-İş, asgari ücretler ile ilgili fikirlerini sundu. Yapılan açıklamalara göre, 100 TL’lik asgari ücret desteğinin gelecek senede devam edilmesi isteniyor.

TİSK, Türk-İş’in Teklifini Yüksek Buldu!

6 milyon çalışanı yakından ilgilendiren asgari ücreti görüşmelerinde artık son haftaya girildi.  Bu kapsamda da çalışanlar maaşlarına yapılacak zam ile ilgili yapılacak olan açıklamaları merak ile bekliyorlar. TİSK, Türk-İş’in net bin 893 lira 90 kuruş tutarındaki teklifini çok yüksek buldu. Söz konusu durum için ise gösterilen gerekçe hükümetin 2018’de 100 liralık asgari ücret desteğini kendilerine vermemesi oldu.

İşverenlerin, yapılacak olan desteğin kesilmesinin ücret maliyetlerinin yüzde 6 oranında yükselteceği yönündeki iddiaları ise 100 TL’lik söz konusu desteğin ücret pazarlığının odak noktasında oldu. Sonuç olarak gelinen nokta ise hem TİSK hem de Türk-İş asgari ücret için yapılacak olan zam miktarını etkileme niteliğinde olan desteğin 2018’de de sürmesini istiyor.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Çalışma Hayatı Uzmanı Namık Tan, asgari ücret desteğinin ilk defa 2016’da uygulamaya konulduğunu, söz konusu desteğin verilmesinin asıl amacının 1.000 TL olan asgari ücretin 2016’da 1.300  TL’ye artırılması olduğunu söyledi. Söz konusu desteğin işverenlerin ücret maliyetini önemli oranda azalttığını söyleyen Tan, bugün asgari ücretin işveren maliyetinin 2.088 TL olduğunu, bu nedenle de 100 liralık desteğin çok önemli olduğunu, yapılan desteğin son 2 senelik asgari ücret pazarlıklarını da etkilediğini, herkesin bunun devam etmesini istediğini, desteğin devam etmesinin asgari ücrete yapılacak zam demek olduğunu, eğer destek verilmesi zamların daha az miktarda olacağını, asgari ücreti desteğinin kazanılmış bir hak olarak gördüğünü söyledi.