Merkez Bankası Dünya’da Bir İlke İmza Atıyor!

Suudi Arabistan, Merkez Bankası tarafından alınan karar doğrultusunda dünya genelinde bir ilke imza atmayı başardı. Suudi Arabistan Merkez Bankası, kripto paraya geçme kararı aldı.

Suudi Arabistan Merkez Bankası, yapılan ödemelerin çok daha hızlı olması, şeffaf ve düşük maliyetler eşliğinde gerçekleştirilmesi adına Ripple ile bir anlaşma imzaladığını duyurdu. Yapılan bu duyuru ile birlikte dünya tarihinde ilk defa bir Merkez Bankası, kripto para kullanımını benimseyen bir banka olma unvanına kavuştu. Yapılan bu değişiklik ile birlikte ülkedeki diğer bankaların da kripto para sistemlerine geçişi kolaylaşmış oldu.

Yapılan açıklamada, Suudi Arabistan Merkez Bankası’nın devam eden süreçte blok zinciri teknolojisini benimseyeceği, hem yurt içinde, hem de yurt dışında yapılacak olan ödeme işlemlerinde Ripple ile sözleşme imzalandığı belirtildi. Fintech teknolojisiyle alakalı ilk deneme programlarının da başlatılmış olmasının sinyalleri olan bu açıklama, Ripple’ın da kripto para sektöründeki bir ilki gerçekleştirmiş olma başarısını ortaya çıkartıyor.

Suudi Arabistan Merkez Bankası’nın Geçmiş Dönem Kripto Para Yaklaşımı

Kripto para birimlerinin popülerliğinin önemli bir yükseliş yakaladığı 2017 yılı içerisinde Merkez Bankası, ülke vatandaşlarını Bitcoin alım – satım işlemlerinden uzak durmaları konusunda uyarmıştı. Banka tarafından yapılan bu açıklamada, diğer ülke merkez bankalarının uyarılarında olduğu gibi düzenleme yetkisi dışında kalınması sebep olarak sunulmuştu.

Suudi Arabistan’ın Ripple ile para transferi gerçekleştirme hızı ortalama 4 saniye gibi bir süreye inmesi bekleniyor. Ethereumda aynı işlem 2 dakikadan daha uzun sürerken, mevcut bankacılık sisteminde ise 3 ila 5 gün gibi bir süreç alınabiliyor.