2019’da OPEC Petrol Üretimini Düşürecek

OAPEC 101’inci Bakanlar Konseyi Konferansı sonrasında düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulunan BAE Enerji Bakanı Suheyl el-Mezrui, hem petrol endüstrisinin canlanması hem de piyasaların tekrardan istikrara kavuşması için üretimin azaltılması kapsamında bir takım tavizler verdiklerini söyledi.

Gelecek seneden itibaren OPEC üyesi ülkelerin petrol üretimlerini yüzde 3 oranında azaltacaklarını söyleyen Suheyl el-Mezrui, OPEC üyesi olmayan ülkelerin ise yüzde 2 oranında azaltacaklarını, hem OPEC ülkelerinin hem de OPEC üyesi olmayan ülkelerin gelecek senenin ocak döneminden itibaren petrol üretimlerini günde ortalama 1,2 milyon varil seviyesinde düşürmelerin beklediklerini söyledi.

Petrol üretiminin düşürülmesi kapsamında bu yılın aralık döneminde imzalanan ve gelecek senen yürürlüğe girecek olan anlaşmanın uzatılmasının sorun teşkil etmeyeceğini söyleyen Suheyl el-Mezrui, üreticilerin pazarın taleplerine karşılık vereceğini belritti.

Küresel piyasalarda hem petrol piyasası ve fiyatlar için çok zor bir süreç olduğunu söyleyen Katar Enerji Bakanı Saad Şeride el-Kabi ise, Suudi Arabistan’ın da içlerinde bulunduğu bazı ülkelerin gerekçeleri olmadan bu sene piyasaya fazla tutarda petrol sürdüklerini, bu konunun ele alınması gerektiğini belirtti.

Hem OPEC ülkeleri hem de OPEC dışı ülkelerin geçen senenin başında günlük petrol üretimini 1,8 milyon varile, geçen senenin temmuz döneminde aralık dönemine kadar ise günlük 1,2 milyon varil seviyesine azaltılmasına karar verilmiştir. Aralık döneminin başında Avusturya’nın başkenti Viyana’da gerçekleştirilen toplantıda OPEC ve OPEC üyesi olmayan ülkelerin petrol üretimlerini günlük bazda 1,2 milyon varil seviyesine çekilmesine yönelik anlaşma yapılmıştı. Rusya’da bu anlaşmaya uyum sağlayarak günlük petrol üretimi 228 bin varil seviyesine düşüreceğini söylemişti.