Bakan Zeybekci’den Banka Faizlerini Düşürecek Alternatif Öneri!

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, bankaların uyguladığı yüksek faiz oranlarının indirilmesi için farklı bir alternatif çözüm sunu. Bakan Zeybek, vergiler düşürülürse bankacılık sektörüne ‘fedakarlık yapın’ denilebilir dedi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, uzun zamandır gündemde olan yüksek banka faizlerinin düşürülmesi konusunda alternatif bir çözüm önerisi sundu. Türkiye’ye paranın giriş ve satış maliyetleri arasında, kamudan kaynaklı olarak ortaya çıkan vergilerin sıfıra indirgenmesinin gerektiğini ifade eden Bakan Zeybekci, mevduata ödenen ya da farklı yöntemler ile temin edilen paraların, giriş maliyetleri ile satış fiyatları arasındaki bölümü oluşturan enstürmanların içerisinde kamu vergilerinin, harçların yer aldığını, kamu kaynaklı vergi gibi yüklerin sıfıra indirgenerek faizlerin düşürülmesinin mümkün olduğunu ifade etti.

Türkiye ekonomisinin son dönemlerde rahat bir nefes aldığını, bu rahat ortam içerisinde karşılık oranlarının örtülü bir maliyet olarak ortaya çıktığının altını çizen Bakan Zeybekci, 100 Türk Lirası tutarında sağlanan kredinin, 10 Türk Liralık kısmı depo olarak yatırıldığını, vatandaşın bunun için de maliyet ödediğini, bu durumun örtülü bir maliyet olarak tanımlandığını ifade etti.

Konuşmasında; vergi, harç gibi ödemelerin sıfıra yakın bir hale getirilmesi gerektiğini ifade eden Bakan Zeybekci, karşılık oranının bu sayede makul bir seviyeye indirileceğini kaydederken, kamu maliyetlerinin düzene sokulması sonrasında bankalardan ‘kârınızı yarıya indirin, fedakarlık yapın’ isteğinin rahat bir şekilde söylenebileceğini kaydetti.

Konu hakkında kamu bankalarının ön ayak olması gerektiğini ifade eden Zeybekci, kamu bankalarının attığı adımlar sonrasında özel bankaların da bu sistemi takip edeceğini belirtirken, bankacılık sektörünün sahip olduğu sermaye yeterlilik oranının Avrupa Birliği’ne üye olan 25 ülkeden daha iyi konumda olduğunu, bunun iyi değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Bakan Zeybekci, gerçekleştirilecek çalışmaların Maliye Baknalığı, Merkez Bankası, Hazine Müsteşarlığı ve TBB tarafından ortak bir şekilde düzenlenmesi gerektiğini ifade etti.