Katılım Bankaları Nedir? Diğer Bankalardan Farkı Nedir?

İnsanların dönem dönem finansal desteğe ihtiyaçları olabilmektedir. Örneğin gayrimenkul ya da araç satın almak için toplu miktarda nakit paraya ihtiyacı olan insanlar bankalardan geriye taksitli ödemek şeklinde banka kredisi talebinde bulunurlar.

Farklı olarak insanlar tasarruflarıyla ya da başka yöntemlerle yaptıkları birimlerin çalınma ihtimaline ve anaparadan faiz getirisi kazanmak amacıyla bankaların mevduat ya da tevdiat hesaplarına yatırmak isteyebilirler. Ancak bu noktada da banka müşterilerinin istekleri farklılık göstermektedir. Piyasada aktif olarak çalışan çok fazla banka vardır ve hepsi birbirleri ile müşteri çekmek amacıyla rekabet içindedir. Bu sebeple potansiyel müşteri olarak gördükleri insanlara birçok farklı kampanyalarla bankacılık hizmeti sunarlar. İnsanların bankacılıktan talepleri farklılık göstermektedir. Bu farklı talepleri karşılamak ve potansiyel banka müşterilerine hitap edebilmek amacıyla kendi bünyelerinde farklı farklı uygulama şekillerine fırsat vermektedirler.

Katılım bankacılığının prensiplerinde en önemli olanı faizsiz çalışma standartlarıdır. Faizsizlik avantajına uygun olarak tüm işlemlerini gerçekleştirmektedir. Bu sebeple banka işlemlerinden faiz getirisi istemeyen banka müşterileri banka seçimi yaparken katılım bankalarını tercih etmektedirler. Faiz getirisi istememenin önemli sebebi dini inançları gereğince faiz getirisinin doğru olmayışını düşünmeleridir. Katılım bankalarının diğer bir özelliği ise bankacılık işlemlerinde kar ve zarara katılma durumlarıdır.

Normal bankacılık hizmeti veren bankalar tasarruf sahibi müşterinin banka hesabına yatırılan parasının önceden belirlenmiş faiz oranı doğrultusundan artarak hesabına yatırılmasını sağlarken katılım bankacılığı ise hesaplarına yatırılan fonların sahiplerine belli bir gelir sözünde bulunmamasının yanı sıra anaparanın da garantisini vermemektedir. Normal bankacılık ve katılım bankacılığı arasında ki diğer önemli bir fark da katılım bankacılığında nakit para sitemi işlememektedir. Müşteriler tarafından katılım bankacılığının hesabına yatırılan paralarla bankanın mal alım satımıyla faturalı ve kayıtlı işlemlerin yapılması söz konusudur. Bir katılım bankasına parasını yatıran müşteri bunu zaten kabul etmiştir. Bu sebeple banka tarafından alım satım yapılması durumunda gerçekleşen kar müşterinin hesabına yansıtılırken yine aynı şekilde oluşabilecek muhtemel bir ticari zararda müşteri hesabındaki birime yansıtılmaktadır. Bu işlemin uygulanması sebebiyle normal bankacılıktan farklı olarak katım bankacılığı adı alınmıştır.