17 Milyon Aracın 6 Milyon Adeti 16 Yaş Üstü!

Otomotiv Distribütörleri Derneği Genel Koordinatörü hayri Erce, 2017 yıl sonu verilerine göre TÜİK’in yayınladığı rakamlardan araç parkının 17 milyon adeti aştığını, bu rakamın 6 milyon adetinin de 16 yaş üstü otomobillerden oluştuğunu belirtti.

ODD Genel Koordinatörü Hayri Ece, Türkiye genelinde 17 milyondan fazla olan otomobil ve ticari araç sayısının 6 milyon adetten fazlasının 16 yaş ve üzerinde olduğunu belirtti. TBMM’den geçecek olan hurda teşviği uygulama yönetmeliğini beklediklerini belirten Erce, bu teşvik ile birlikte araç parkının gençleşmesinin mümkün olacağını belirtti.

ODD olarak en büyük beklentilerinin kanunlaşması tamamlanan hurda teşvikiyle ilgili uygulama yönetmeliğinin bir an önce çıkması olduğunu belirten Erce, yönetmeliğin bu ay içerisinde çıkmasını beklediklerini belirtti.

7103 sayılı Vergi Kanunları ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile birlikte 2019 yılının sonuna kadar 16 yaş ve üzerindeki araçların trafikten silinmesi ve imha edilmesi halinde, bu araçlar karşılığında alınacak yeni otomobiller için her araç için 10 bin TL tutarında bir ÖTV teşviği getirilecek.

ODD Genel Koordinatörü Erce, açıklamasında otomotiv sektörünün 27 Mart’ta çıkartılan kanun ile yakından ilgilendiğini, vergi düzenlemeleri ile birlikte sektörün önemli bir canlanma yaşayacağını, 16 yaş üzerindeki otomobillerin ya hurdaya ayrılacağını, ya da ihraç edileceğini, bu uygulamalar için de hurda teşvikine yönelik uygulama yönetmeliğinin heyecanla beklendiğini belirtti.

Türkiye’de otomotiv sektörünün en önemli sorunlarından bir tanesinin yaşı büyük araç çokluğu olduğunu belirten Erce, bu araçlar yüzünden trafik kazası oranlarının yüksek olduğunu, emisyonun artışta olduğunu aynı zamanda yüksek tutarlı bakım onarım ve akaryakıt maliyetlerinin oluştuğunu belirtti.