Otomotiv Sektörünün 12. Şampiyonluğu

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB), Türk otomotiv sektörü ile ilgili verileri açıkladı.

Açıklanan verilere göre, Türk otomotiv sektörünün 2017 Kasım dönemindeki ihracatı 2016 yılına göre kıyaslandığı zaman yüzde 17 oranında artış meydana geldi ve bu artış ile birlikte 2,6 milyar dolara yükseldi.

Mart döneminde 2,7 milyar dolar değerinde ihracat rakamına ulaşan otomotiv sektörü, Kasım döneminde aylık bazda en yüksek ikinci rakamına yükseldi. Sektörün Türkiye ihracatından aldığı paya bakıldığı zaman ise yüzde 19,4 olarak açıklandı.

Otomotiv Sektörü 12. Şampiyonluğunu Kutluyor!

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan OİB Başkanı Orhan Sabuncu, kasın döneminde bütün mal gruplarındaki ihracatlarda artış meydana geldiğini, binek otomobil, yan sanayi ve eşya taşımaya özel motorlu araçlarda ise çift haneli yükselmelerin görüldüğünü söyledi. Sektörün Türkiye genelinde en büyük pazarlardan birine sahip olduğunu söyleyen Sabuncu, Almanya’ya yapılan ihracatın yüzde 3 oranında yükseldiğini, Türkiye otomotiv endüstrisinin 2008 yılında gerçekleştirmiş olduğu 24,7 milyar dolar değerindeki rekoru sonrasında ilk kez tekrardan rekor seviyeye çıktığını, kasım döneminde geçen seneye göre yüzde 21 oranında artış meydana geldiğini, bu artış ile birlikte 26 milyar dolar değerinde ihracat rakamına ulaşıldığını, arka arkaya 11 senenin ihracat şampiyonunun otomotiv sektörün olduğunu, 2017 yılında 12. şampiyonluğunu kutladığını söyledi.

Otomotiv endüstrisinin mal grupları incelendiği zaman binek otomobillerin ihracatında yüzde 13 oranında artış meydana geldi ve bu artış ile de rakamlar 1 milyar 77 milyon dolara yükseldi. Otomotiv yan sanayide de benzer şekilde artış meydana geldi ve söz konusu artış yüzde 21’e tekabül etti. Bu artış ile de rakamlar 905 milyon dolara çıktı. Eşya taşımaya özel motorlu taşıtlarda da yüzde 21 oranındaki artış ile 471 milyon dolara yükseldi.