2017’de Elde Edilen Yabancı Yatırım Başarısı Teknoloji Destekleriyle Canlanacak!

Katma Değer Vergisi Kanunu’nda yapılan değişiklikler, ekonomi gündeminde olan önemini koruyor. Gün içerisinde açıklama yapan Başbakan Binali Yıldırım, inşaat aşamasında yapılan harcamalar için getirilen KDV iadesi sistemi hakkında açıklama ve bilgilendirmelerde bulundu.

Katma Değer Vergisi Kanunu’nda yapılan değişiklikler geçtiğimiz günlerde Meclis’te onaylandı. Dün de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Binali Yıldırım’ın katılım gösterdiği Proje Bazlı Teşvik Sistemi‘nin tanıtım toplantısında Beştepe’de gerçekleştirildi. Başbakan Binali Yıldırım, bu toplantıda KDV iadesini merkezine alan bir takım açıklamalarda bulundu.

Başbakan Yıldırım, Beştepe’de yaptığı açıklamalarda inşaat harcamaları aşamasına bir KDV iadesinin getirildiğini vurguladı. Konuşmasında bölgesel kalkınma oranlarının yükseltilmesi ve bölgeler arasındaki kalkınma farkının en aza indirgenmesi yönünde önemli hedefler olduğunu belirten Başbakan Yıldırım, Proje Bazlı Teşvik Sistemi sayesinde 135 milyar Türk Lirası tutarında bir yatırım hacminin ortaya çıktığını, bu yatırımların doğrudan 34 bin kişiye, dolaylı olarak da 135 bin kişiye istihdam imkânı yaratacağını belirtti.

2001 yılında Türkiye’de yabancı yatırımcılar tarafından yapılan yatırımların 15,1 milyar Dolar seviyesinde olduğunu belirten Başbakan Yıldırım, bu rakamın 2017 yılı itibariyle yüzde 81 oranında artış göstererek 191 milyar Dolar seviyesini aştığını belirtti. 2017 yılında elde edilen bu seviyenin Türkiye tarihinin rekoru olduğunu vurgulayan Başbakan Binali Yıldırım, 2017 yılı itibariyle ulaşılan yabancı yatırım seviyesinin Türkiye’de teknolojik değişim alanında hayata geçirilen çalışmalar ile taçlanacağını, bu yolda Türkiye’nin kendi kaynaklarını kullanmasının büyük önem taşıdığını belirtti.

Açıklamalarında KDV iadesi sisteminin inşaat harcamaları için de getirildiğini, gümrük vergisi uygulaması aşamasında da istisna sisteminin getirildiğini, yatırım projesi kapsamında makine alımları için de KDV istisnasının tanımlandığını belirten Başbakan Binali Yıldırım, yatırım yapılan miktarın iki katına kadar bir kurumlar vergisi indiriminin sağlanacağını belirtti.